Θεατές σε ένα κακοπαιγμένο έργο από τα παλιά έγιναν όσοι παρακολούθησαν χθες την Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκαν τέσσερις αεροπορικές συμφωνίες της Ελλάδας με ξένα κράτη. Και τούτο διότι… αεροπλανικά παρεισέφρησαν 15 τροπολογίες (βουλευτικές και υπουργικές), ενώ μία εξ αυτών αποσύρθηκε άρον άρον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Αυτή προέβλεπε ότι ένας επενδυτής ο οποίος αποκτά περιουσιακό στοιχείο του κράτους έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία. Μάλιστα, την τροπολογία έκανε αρχικώς δεκτή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και όχι ο αρμόδιος για θέματα τελωνιακού κώδικα και προστίμων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, η συγκεκριμένη τροπολογία (που υπογραφόταν από τους Δημήτρη Δημητριάδη, Μάριο Κάτση και Απόστολο Καραναστάση) έκρυβε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ορισμένοι βουλευτές (με πρώτο τον Μάκη Βορίδη) μιλούσαν για «σκάνδαλο».
Λίγο νωρίτερα, εστία έντασης αποτέλεσε μία άλλη (υπουργική) τροπολογία, την οποία εισήγαγε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με αυτή, οι υπάλληλοι της ΕΡΤ πλέον θα μπορούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ρωτούσε τον κ. Παππά αν τελικά υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, με τον ίδιο εμμέσως πλην σαφώς να το παραδέχεται, λέγοντας: «Εχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσωπικό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού, σε άλλες υπηρεσίες, πάρα πολύ πιο ευαίσθητες». Αλγεινή επίσης εντύπωση προκάλεσε μια τροπολογία-ρουσφέτι που κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Ηλίας Καματερός, ώστε συγκεκριμένα πρόσωπα σε μικρά νησιά (κάτω των 250 κατοίκων) να μπορούν να πάρουν μία επιπλέον άδεια ταξί!
Τέλος, από την Ολομέλεια «πέρασε» και ακόμη μία ευνοϊκή διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής, καθώς πλέον οποιοσδήποτε υπάλληλος του Κοινοβουλίου εκλεχθεί σε αιρετό αξίωμα πλέον θα μπορεί να αποσπάται μέχρι τη λήξη της θητείας εκεί όπου εκλέχθηκε. Μάλιστα, θα πληρώνεται κανονικά από τη Βουλή των Ελλήνων!
Αλ. Διαμάντης


