Ανθρακας αποδείχθηκαν οι προσδοκίες της Τραπέζης της Ελλάδος για ανάκαμψη της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις. Και πώς να μην αποδειχθούν, όταν οι ίδιες οι τράπεζες κλείνουν την πόρτα στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δανειστούν. Για του λόγου το αληθές, τα νέα δάνεια που οι τράπεζες χορήγησαν τον Φεβρουάριο έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, ενώ οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις άγγιξαν το κατώτερο σημείο της δεκαετίας.
Τη στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ευθέως τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα νέα δάνεια έως 250.000 ευρώ που δόθηκαν προς τις μικρές επιχειρήσεις περιορίστηκαν τον Φεβρουάριο μόλις σε 23.000.000 ευρώ. Περίπου 61.000.000 ευρώ δόθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόλις 207.000.000 ευρώ ήταν οι χορηγήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Συνολικά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις σε 291.000.000 ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν δοθεί προς τις επιχειρήσεις 408.000.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν δοθεί 947.000.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2013 τα νέα δάνεια ήταν 1,3 δισ. ευρώ, το 2012 είχε δοθεί 1,5 δισ. ευρώ και το 2011 οι μηνιαίες πιστώσεις ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, λοιπόν, στην τριμηνιαία έρευνά της διαπιστώνει ότι στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου είχαν διατυπωθεί θετικές προσδοκίες για τη ζήτηση, που όμως δεν επαληθεύθηκαν.
Ωστόσο, διατηρεί την αισιοδοξία της για ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης για δάνεια από τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2016. Οσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, η ΤτΕ διαπίστωσε ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016.


