«Φτιάξτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη»!

Μετά τα επεισόδια στις Οινούσσες και την αμφισβήτηση 17 νησιών, η Τουρκία ζητάει πια τον… ουρανό με τα άστρα

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Φαίνεται ότι οι ορέξεις των Τούρκων έχουν ανοίξει για τα καλά. Από τη μια η ενδοτικότητα των Ευρωπαίων για να εξασφαλίσουν την ησυχία τους στο Προσφυγικό και από την άλλη η πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ δημιουργούν έναν παραλογισμό προκλητικότητας εις βάρος της χώρας μας. Μετά τα δημοσιεύματα που αμφισβητούν την ελληνικότητα 17 νησιών του Αιγαίου (!) ήρθε νέο δημοσίευμα, αυτή η φορά της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak», που ανοίγει ολόκληρη τη βεντάλια των τουρκικών απαιτήσεων δείχνοντας ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας όλους αυτούς τους μήνες μόνο τυχαία δεν είναι.

Στο δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα ξεχνώντας τις καταδίκες της Αγκυρας από τον ΟΗΕ για την εισβολή και την κατοχή περίπου της μισής Κύπρου επιχειρεί να εγκαλέσει τη χώρα μας να… «συμμορφωθεί» με τις υποδείξεις και του ΟΗΕ και να προχωρήσει στο άνοιγμα μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη!

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Υπενθύμιση στην Αθήνα για το τζαμί», η ελληνική πλευρά έχει υποχρέωση να ανοίξει ένα μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα και να προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τους Τούρκους υπάρχει μια μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα (!), που ζητά χώρο ασκήσεως της θρησκευτικής λατρείας της!

Αλλά οι τουρκικές απαιτήσεις δεν σταματούν εδώ. Το τουρκικό δημοσίευμα προβάλλει και τα θέματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, την οποία φυσικά παρουσιάζει ως τουρκική, και διατυπώνει ξανά το αίτημα της εκλογής μουφτήδων από τη μειονότητα και την εφαρμογή τουρκικού σχολικού προγράμματος για τα σχολεία της μειονότητας, μηδέ των Πομάκων εξαιρουμένων, με στόχο τον πλήρη εκτουρκισμό τους και την καθιέρωση ως επίσημης γλώσσας των τουρκικών. Ολα αυτά βέβαια στη σκιά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη λειτουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ δεν αποδοκιμάζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ επιλέγουν τη στάση των ίσων αποστάσεων από την κρίση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, η οποία, όπως αποκάλυψε η χθεσινή «δημοκρατία», επιχειρεί να μετατρέψει σε γκρίζα ζώνη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τις Οινούσσες, όχι μόνο δεν αποδοκιμάστηκαν από την Ουάσινγκτον αλλά ουσιαστικά «προμοτάρονται» μέσω της (πονηρής) ουδετερότητας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». Δηλαδή για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ εξισώσουν θύτη και θύμα παρότι οι παραβιάσεις της Αγκυρας γίνονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι η τουρκική παραβατικότητα και η προκλητικότητα παρατηρούνται τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα και τις τελευταίες ημέρες είναι εντοπισμένη στην περιοχή των Οινουσσών και της παρακείμενης νησίδας Πασά, κάτι που υποχρέωσε την Ελλάδα να στείλει ειδική ομάδα του Στρατού για να αποφύγει νέα Ιμια.

Στην ελληνική πλευρά επικρατούν ψυχραιμία και επαγρύπνηση, με παράλληλα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς χθες ξεκίνησε η μεγάλη (με συμμετοχή 8.500 στρατιωτικών) αποβατική άσκηση Efes 2016, για την οποία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου έναν μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μία σημαντική έκταση στο ανατολικό Αιγαίο. Και όλα αυτά όταν υποτίθεται ότι στο Αιγαίο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή το Προσφυγικό, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που και αυτές δεν φαίνεται να έχουν κάνει κάποια παρέμβαση για την τουρκική στάση στο Αιγαίο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα