Δυο (μεγάλες) βραδιές για τον Κώστα Βίρβο

Σπουδαίες φωνές ενώνονται αύριο και μεθαύριο στο Βεάκειο Θέατρο για να τιμήσουν τον «πατριάρχη του στίχου»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο «πατριάρχης του στίχου», ο αξέχαστος Κώστας Βίρβος των 2.500 κομματιών, εννέα μήνες μετά τον θάνατό του τιμάται με ένα μεγάλο αφιέρωμα, στο οποίο συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής. Με αφορμή το διήμερο αφιέρωμα, υπό τον τίτλο «Της γερακίνας γιος», που θα πραγματοποιηθεί στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά αύριο και μεθαύριο, η κόρη του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Μαρία Βίρβου μιλάει στη «δημοκρατία», «ξεδιπλώνοντας» τον καλλιτεχνικό πλούτο του πατέρα της.

«Είναι μια εκδήλωση που και ο ίδιος ήθελε να γίνει όσο ήταν ακόμη εν ζωή» εξηγεί η κυρία Βίρβου. «Ενα μουσικό αφιέρωμα με κορυφαίους ερμηνευτές, οι οποίοι έρχονται στη σκηνή για να τον τιμήσουν. Κάποιοι από αυτούς ήταν φίλοι του, όπως, για παράδειγμα, ο Μίμης Πλέσσας, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στενά και είχαν κάνει μια σειρά από επιτυχίες. Υπάρχουν όμως σίγουρα και εκείνοι που δεν τον είχαν γνωρίσει προσωπικά, ωστόσο δέχτηκαν να έρθουν να τραγουδήσουν από σεβασμό σε αυτόν».

Χάρις Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Σοφία Βόσσου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώτα Γιάννα, Φωτεινή Δάρρα, Ελένη Δήμου, Στέλιος Διονυσίου, Μανώλης Λιδάκης, Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος καθώς και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες θα δώσουν το «παρών» στο διήμερο αυτό αφιέρωμα. Μεταξύ αυτών και ο βαφτισιμιός του Κώστα Βίρβου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Είχε πολύ καλή σχέση με τον αείμνηστο Γρηγόρη. Εξάλλου, είχαν συνεργαστεί σε μεγάλες επιτυχίες, όπως τα κομμάτια “Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”, “Ρίξε μια ζαριά καλή”. Η σχέση αυτή λοιπόν είχε εξελιχθεί και σε κουμπαριά» αναφέρει η κυρία Βίρβου.
Βέβαια, αυτά δεν θα είναι τα μοναδικά τραγούδια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια των δύο συναυλιών. Μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, όπως «Της γερακίνας γιος», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ζαΐρα», «Γιατί θες να φύγεις», «Φύγε κι άσε με», «Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε», «Εγνατίας 406» είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που θα συμπεριληφθούν στο πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

«Σεμνός δημιουργός»

«Ακόμη και σήμερα, εννέα μήνες μετά τον θάνατό του, ο κόσμος μάς συναντά στον δρόμο και μας λέει πόσο πολύ έχει στενοχωρηθεί από την απώλειά του. Ολοι αισθάνονται σαν να έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο. Ο πατέρας μου ήταν ένας ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και σεμνός δημιουργός. Είχε αρχές και ήθος. Να σκεφτείτε ότι στο τραγούδι είχε μπει από επιλογή. Προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια και ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος, σε μια εποχή μάλιστα που δεν συνηθιζόταν οι άνθρωποι του λαϊκού τραγουδιού να είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένοι».
Στις συναυλίες ακόμη συμμετέχει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα κάνει τις απαγγελίες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Γιάννης Τζουανόπουλος, ενώ θα προλογίσει ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης. Να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από τις συναυλίες θα δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ και οι δυο βραδιές έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς.
* Info: Η συναυλία-αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο θα πραγματοποιηθεί στις 25 και τις 26 Μαΐου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά.

Στα σκαριά και η βιογραφία του

«Η μουσική παρακαταθήκη του Κώστα Βίρβου είναι περί τα 2.500 κομμάτια» λέει η κόρη του Μαρία Βίρβου. «Κάθε κομμάτι μάλιστα κουβαλά και ένα μήνυμα. Γι’ αυτό και νομίζω ότι η ιστορία της ζωής του αξίζει να ειπωθεί». Η ίδια, η οποία είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, εδώ και ενάμιση χρόνο, ετοιμάζει τη βιογραφία του πατέρα της. «Ελπίζω να είναι έτοιμη μέχρι και τον Οκτώβριο. Θεωρώ ότι έχει πολύ ενδιαφέρον. Η ιστορία του είναι άλλωστε σύμφυτη με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img