Και σενάρια συνωμοσίας στη Βρετανία

Εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υποστήριξη παραμονής στην Ε.Ε. βλέπουν οι οπαδοί του Brexit

Οταν ο πράκτορας 007, κατά κόσμον Ντάνιελ Κρεγκ, εμφανίστηκε χθες στο twitter φορώντας μπλουζάκι με το μήνυμα «Ψηφίστε παραμονή στις 23 Ιουνίου», συντασσόμενος ανοιχτά με το στρατόπεδο του Bremain (παραμονή στην Ε.Ε.), ένας στους τρεις Βρετανούς που έχουν αντίθετη άποψη με τον κινηματογραφικό Τζέιμς Μποντ θα μπορούσε να αναφωνήσει: «Το ήξερα!» Πώς προκύπτει αυτό; Από το γεγονός ότι το 30% των υποστηρικτών του Brexit, σύμφωνα με έρευνα της YouGov, «βλέπει» συνεργασία της κυβέρνησης του Λονδίνου με τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ5) για την υποστήριξη της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.! Πολύ περισσότεροι, μάλιστα -το 28% των ερωτηθέντων-, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος «μπορεί να είναι διαβλητό».

Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ετυμηγορία, πάντως, οι δημοσκοπικές προβλέψεις παρέμεναν και χθες, παραμονή του δημοψηφίσματος, θολές. Η Opinium έδινε 45% στο Brexit και 44% στο Bremain, την ώρα που λίγες ώρες νωρίτερα η ORB έδινε 53% στο στρατόπεδο παραμονής στην Ε.Ε. και 46% σε εκείνο της εξόδου.
Πάντως, οι λιγοστοί που δηλώνουν ότι έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα είναι οι… bookies, τα γραφεία στοιχημάτων: από 75% (Βetfair) μέχρι 83% (William Hill) κυμαινόταν χθες το ποσοστό βεβαιότητας των bookmakers ότι θα υπερψηφιστεί το Bremain. Οσο για τον στοιχηματικό τζίρο του δημοψηφίσματος; Αναμένεται να φτάσει τα 75.000.000 ευρώ, με τους Βρετανούς εραστές του τζόγου να έχουν παίξει 20.000.000 ευρώ σε αυτό το στοίχημα. Τέτοια βεβαιότητα δεν ρίσκαραν ούτε οι αναλυτές του επενδυτικού ομίλου Citi, που προέβλεψαν χθες ανοιχτά «60% πιθανότητα» να επιλεγεί η παραμονή, τονίζοντας πως το βασικό σενάριο, η «οριακή ψήφος», μπορεί να «συνεχίσει να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα».

Αυτή η «σύμπνοια» όσων διαχειρίζονται το στοίχημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. -σε στοιχηματικά κουπόνια ή επενδυτικά κεφάλαια- γεννά εύλογα ερωτήματα, όπως και η δολοφονία της υπερμάχου της παραμονής στην Ε.Ε. βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες κάλπες – ένα τραγικό συμβάν που, σε επίπεδο στοιχημάτων τουλάχιστον, παγίωσε την πρόβλεψη για ψήφο παραμονής και το οποίο σχολιαστές στο διαδίκτυο συμφωνούν (σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού ινστιτούτου Statale του Μιλάνου), σε ποσοστό 48,1%, ότι «εξυπηρέτησε χρηματοοικονομικά συμφέροντα», 8,7% «συμφέροντα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ», ενώ το 38,5% υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πολιτική μηχανορραφία» και το 14,2% μιλά για δολοφονική πράξη με στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές…

Μ. Λεπέν: Να κάνουμε και στη Γαλλία δημοψήφισμα

Αν το σημερινό δημοψήφισμα στη Βρετανία με ερώτημα την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. γεννά μια «βεβαιότητα», αυτή αφορά την απαίτηση που εκδηλώνεται δειλά, αλλά ξεκάθαρα, μεταξύ και άλλων λαών της Ευρώπης να αποφασίσουν για την τύχη τους εντός ή εκτός Ενωσης. Ηδη, χθες, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την επιθυμία της -που θα ενσαρκωθεί και σε πολιτική διεκδίκηση- να διεξαχθεί και στη Γαλλία δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Εχουν περάσει 11 χρόνια αφότου οι Γάλλοι είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, επεσήμανε, και συμπλήρωσε ότι τότε (2005) ο λόγος τους «προδόθηκε» από τα κόμματα εξουσίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα