Το Βερολίνο συνιστά «ψυχραιμία» και βάζει τον… Σουλτς να απειλεί

Ρεπορτάζ
Γιώργος Τραπεζιώτης

Τ ελικά οι Γερμανοί θέλουν τον… Βρετανό τους! Καθώς το Βερολίνο είναι συνηθισμένο τόσα χρόνια να «κόβει και να ράβει» στα μέτρα του τις πολιτικές που επιβάλλονταν σε μια άνευρη Ε.Ε., τώρα «καταϊδρωμένο» τρέχει και δεν φτάνει για να σταθμίσει τα νέα δεδομένα που γέννησε το Brexit. Και το στοιχείο εκείνο που κυριαρχεί πια δεν είναι βέβαια η κυνική ψυχραιμία που επιδείκνυαν για χρόνια οι Μέρκελ και Σόιμπλε, αλλά ο πανικός!

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να υποβαθμίσει το «επίπεδο κατεπείγοντος» της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε., τουλάχιστον στον βαθμό που την απαιτούν επίσημα οι Βρυξέλλες, είναι εμφανής και η αγωνία της για την επόμενη μέρα. Στόχος; Καταρχάς να κερδίσει χρόνο αλλά και να σπρώξει μια ώρα αρχύτερα στην έξοδο τον υπό προθεσμία πρωθυπουργό Κάμερον που με την επιλογή του να πάει σε δημοψήφισμα έβαλε «φωτιές» στην Ε.Ε.

«Δεν βιαζόμαστε για να φύγει η Βρετανία, αλλά να μην πάρει και… αιώνες» δήλωνε αμήχανα χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλοντας εμφανώς από τη μία να κερδίσει χρόνο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς νωρίτερα απέστειλε τελεσίγραφο στον Ντέιβιντ Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση εξόδου ως την κρίσιμη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Παράλληλα και οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινουβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να ξεκινήσει από την Τρίτη κιόλας τις διαδικασίες αποχώρησης. Ωστόσο, από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο διέρρεε χθες πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει στη Σύνοδο το Αρθρο 50, τον μηχανισμό δηλαδή που θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Επανεξέταση

Η Ανγκελα Μέρκελ με τις δηλώσεις της έδειξε ότι αγνοεί -τουλάχιστον προσώρας- τις πιεστικές τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Ενωσης, οι οποίοι το Σάββατο συναντήθηκαν εκτάκτως στο Βερολίνο και τόνισαν ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι». Εξέφρασαν ανοιχτά δηλαδή την άποψη που έχουν, ότι οι διαδικασίες έκδοσης του διαζυγίου με τους Βρετανούς πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα.

«Γιατί όμως η Μέρκελ δεν βιάζεται να διώξει γρήγορα τη Βρετανία από την Ε.Ε.;» Στο ερώτημα προσπαθούσαν να απαντήσουν το Σαββατοκύριακο πολιτικοί αναλυτές, με τους περισσότερους πάντως να «δείχνουν» προς τον Πέτερ Αλτμάιερ, τον προσωπάρχη της καγκελαρίου. Οι πολιτικοί της Βρετανίας θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωνε ο Αλτμάιερ, υπογραμμίζοντας όμως ότι λέγοντας αυτό δεν εννοεί ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.
Προφανώς ο Αλτμάιερ αναφέρεται στην αγωνία που κυριαρχεί στο Βερολίνο πρωτίστως σε οικονομικό και κατ’ επέκταση σε πολιτικό επίπεδο.

Κάτι που εν πολλοίς αποκάλυπταν την Παρασκευή οι «Handelsblatt» και «Die Welt» δημοσιεύοντας κείμενο δράσης της γερμανικής κυβέρνησης, που συνέταξε το επιτελείο του Σόιμπλε, για τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί το Βερολίνο σε περίπτωση Brexit. Σύμφωνα με το έγγραφο λοιπόν το Βερολίνο καταρχάς θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο -φάνηκε αυτό από τις δηλώσεις Μέρκελ- και ακολούθως να επιτύχει μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Βρετανία διατηρώντας την έμμεσα στην Ε.Ε. ως «συνδεδεμένο εταίρο», αλλά με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν δρόμο ανάλογο του Brexit.

Ο Βέλγος διπλωμάτης (Nτ. Ζέους) που θα ολοκληρώσει το «διαζύγιο»

Ο Βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους (φωτό) θα ηγηθεί της Task Force Brexit, της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η κοινοποίηση του ονόματός του έγινε χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διά του εκπροσώπου της Ντόναλντ Τουσκ. Ο 50χρονος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους, διευθυντής έως σήμερα στους τομείς Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κατά το παρελθόν ο Ζέους έχει διατελέσει εκπρόσωπος του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτή Γκι Φέρχοφστατ, καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Επί του παρόντος ασχολείται ήδη με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου», όρους, χρονοδιαγράμματα κ.λπ., οι οποίες θα ξεκινήσουν μόλις η Βρετανία καταθέσει την αίτηση εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Ολάντ


Τηλεφωνική επικοινωνία για το Brexit, που απειλεί με κατάρρευση συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ. Στη διάρκειά της ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο τις εξελίξεις που έρχονται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Και οι δυο συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη από την επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ολάντ ήταν το πρώτο, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές του πρωθυπουργού εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, λόγω της λιτότητας που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Αντιθέτως, συγκαταλέγεται στις χώρες που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές της Μαρίν Λεπέν και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν επελαύνουν, με τον Φρανσουά Ολάντ να πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας της πρόσδεσής του στο άρμα του Βερολίνου.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα