Η εισαγγελέας, οι δικηγόροι και ο… συνήγορος Ευ. Βενιζέλος!

Μ ε εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου πρόκειται να παρουσιαστεί για δεύτερη φορά η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη! Στην προηγούμενη συνεδρίαση η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη αναβλήθηκε, καθώς παρουσιάστηκε στη Βουλή με τους δύο δικηγόρους της.

Βέβαια, η κυρία Τσατάνη πριν καν πατήσει το πόδι της εντός της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή είχε ήδη βρει στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και των βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, τους «υπερασπιστές» της, οι οποίοι φρόντισαν να βαφτίσουν τους συνηγόρους της «βοηθούς διαχείρισης εγγράφων», δηλώνοντας ότι με αυτή την ιδιότητα θα μπορούσαν να παραστούν στη συνεδρίαση!

Το ερώτημα

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει και θα έπρεπε ήδη να έχει απασχολήσει τα μέλη της επιτροπής και ειδικά τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος με την ιδιότητα του συνταγματολόγου είναι άριστος γνώστης των νομικών, όπως άλλωστε και ο κ. Αθανασίου, ο οποίος έχει διατελέσει επί δεκαετίες δικαστής, είναι εάν ένας δικηγόρος επιτρέπεται να αναλάβει ρόλο συνεργάτη διαχείρισης εγγράφων προκειμένου να συνδράμει την κατάθεση μάρτυρα και εν προκειμένω της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Τσατάνη.

Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στη «δημοκρατία», οι παραπάνω ιδιότητες δεν μπορούν να ανατεθούν σε εν ενεργεία δικηγόρο διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις γενικές και τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Περί Δικηγόρων (ν. 4194/2013) και του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Περί Δικηγόρων, απαγορεύεται στους νομικούς να ασκούν εργασία ή απασχόληση που δεν συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα (άρθρο 7, παράγραφος 1, περίπτωση ε΄), ενώ ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος ρητώς ορίζει ότι είναι ασυμβίβαστη οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (επιστήμη, τέχνη, εμπόριο, μεσιτεία και γενικά υπηρεσία) με την άσκηση της δικηγορίας και δεν συμβιβάζεται με την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος (άρθρο 8).

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν στη «δημοκρατία» ότι η υποβάθμιση (ακόμα και η οικειοθελής) του δικηγόρου σε ρόλο απλού βοηθού που διαχειρίζεται και ταξινομεί έγγραφα δεν συμβιβάζεται με την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος. Επιπλέον, τονίζουν ότι ούτε ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τέτοια διαδικασία αλλά ρητώς παραπέμπει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρα 209-232, κεφάλαιο 4), στον οποίο φυσικά δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξέταση μάρτυρα με τη βοήθεια συνηγόρου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Βέβαια, παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν ισχύει το ίδιο για τους υπουργούς και τους ειδικούς συνεργάτες τους. Κι αυτό διότι η θέση του ειδικού επιστημονικού συνεργάτη υπουργού (ο οποίος έχει και την ιδιότητα του δικηγόρου) είναι θεσμοθετημένη και πλήρως κατοχυρωμένη από τον νόμο, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Περί Δικηγόρων (άρθρο 8, περίπτωση στ΄ και άρθρο 31, περίπτωση α΄).

Μάλιστα, ο Κώδικας Περί Δικηγόρων χαρακτηρίζει απόλυτα συμβατή με το δικηγορικό λειτούργημα την εν λόγω ιδιότητα. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περίπτωση του δικηγόρου-βοηθού διαχείρισης εγγράφων!

Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως τονίζουν νομικές πηγές, στην προκειμένη περίπτωση ανακύπτει και ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα: Η κυρία Τσατάνη επικαλέστηκε το άρθρο 147 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τη μη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας και του πορίσματος-διάταξής της στην επιτροπή, ταυτόχρονα ωστόσο αναθέτει το έργο του βοηθού στους δικηγόρους της, οι οποίοι ούτε υπάλληλοι της Εισαγγελίας είναι ούτε -φυσικά- διάδικοι ή έχοντες έννομο συμφέρον για να εκτελέσουν τέτοιο έργο!

Διαβάστε επίσης: 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ • Πειθαρχική δίωξη στην Τσατάνη από τη Θάνου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα