«Νευρική κρίση» στην Ευρώπη για Τζόνσον!

Σκληρή γλώσσα από τους εκπροσώπους των Βρυξελλών. Οι ΗΠΑ, προνομιακός μας συνομιλητής, λέει ο νέος υπ. Εξωτερικών

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Στις 17 Ιουνίου 2004, στη στήλη του «Independent» «Εσύ κάνεις τις ερωτήσεις», η αναγνώστρια Αμάντα Φίντλεϊ από το Μπόλτον έθετε κάπως απότομα το ερώτημά της: «Παραδέξου το! Θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός της Βρετανίας, έτσι δεν είναι;».
«Οι πιθανότητές μου να γίνω πρωθυπουργός είναι ίσες με εκείνες να βρεθεί ο Ελβις (Πρίσλεϊ) στον Αρη ή ίσες με εκείνες να μετενσαρκωθώ σε ελιά!» απαντούσε με το γνωστό φλεγματικό ύφος του ο Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα, σχεδόν 12 χρόνια μετά, αποδείχθηκε τελικά πως οι πιθανότητές του να διεκδικήσει τα κλειδιά της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν κατιτίς… περισσότερες από εκείνες να βρεθεί ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ στον κόκκινο πλανήτη. Και ο Τζόνσον μπορεί επίσης… ελιά να μη γίνει ποτέ, αλλά αργά το βράδυ της Τετάρτης διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η επιλογή

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας και της Ευρώπης. Δικαιολογημένα, αν το καλοσκεφτεί κανείς, καθώς η επιλογή της Τερέζα Μέι έγινε με ορίζοντα το Brexit. «Και στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης θα χρειαστεί να έχει στο πλευρό της τους σκληρότερους του ευρωσκεπτικιστικού τόξου» σημείωναν χαρακτηριστικά αναλυτές.

Κάπως έτσι πρέπει να «διάβασε» τον διορισμό του Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος με μία διόλου διπλωματική δήλωση τόνισε πως με τον Μπόρις Τζόνσον η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο ως νέο της ΥΠΕΞ, σε μια στιγμή που στη θέση αυτή χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόσωπο! Δηλώσεις με υπονοούμενα έκανε και ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. «Πολιτικοί αξιωματούχοι τράβηξαν τη χώρα προς το Brexit και μετά, μόλις η απόφαση ελήφθη, το ‘βαλαν στα πόδια» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, που εξέφραζε τον φόβο του για την είσοδο σε έναν «φαύλο κύκλο επικίνδυνο» για την Ευρώπη. Ολοι, πάντως, περιμένουν με ενδιαφέρον την έλευση Τζόνσον στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθούν μαζί του για πρώτη φορά.

Η Ουάσινγκτον δέχτηκε το νέο μάλλον με συστολή. Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, από το να προσπαθήσει να κρύψει το γέλιο του από τους δημοσιογράφους; Η αλήθεια είναι ότι, προτού αρχίσει να λέει το κλασικό «προσδοκούμε να συνεργαστούμε… κ.λπ.», άφησε ένα αχνό γελάκι να γραφτεί στο πρόσωπό του. Ο Τζόνσον από την πλευρά του, πάντως, έσπευσε να τονίσει πως πλέον «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά (των διαπραγματεύσεων».

Οσο για τα σχόλια του Τύπου; Το λιγότερο… πικρόχολα! «Ξαφνικά διπλωμάτης» ήταν ο τίτλος στο «Der Spiegel», το οποίο έκανε λόγο για ένα «”House of Cards” στη Βρετανία», την ώρα που άλλα γερμανικά ΜΜΕ μιλούσαν για «βρετανικό χιούμορ» ή απλώς για «φάρσα». Ακόμη και στη Βρετανία τα πρωτοσέλιδα δεν ήταν κολακευτικότερα για τον Μπόρις. «Συγγνώμη, κόσμε» ο τίτλος στο χαρακτηριστικότερο όλων, στο πρωτοσέλιδο της «Daily Mirror».

Μέρκελ για Μέι: Απαραίτητη η συνεργασία!

«Είναι καθήκον μας να εργαζόμαστε πολύ στενά με τις κυβερνήσεις συμμαχικών χωρών» δήλωνε χθες από το Κιργιστάν η Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο που καθιστούν απαραίτητη αυτή τη συνεργασία. Η καγκελάριος της Γερμανίας, που ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση στη Μέι να επισκεφθεί το Βερολίνο το επόμενο χρονικό διάστημα, αρνήθηκε πάντως να κάνει κάποιο σχόλιο για τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Οι παλιές δηλώσεις του πρώην δημάρχου που έκαναν αίσθηση

Ηταν ήδη πασίγνωστος -πέραν της πολιτικής διαδρομής του- και για τις προκλητικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς αλλά και για τις γκάφες που έχει διαπράξει. Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, σίγουρα δεν είναι ένας… τυπικός Βρετανός πολιτικός. Πέραν του ποιήματος στο οποίο έγραψε κάποτε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «το κάνει με κατσίκα» -για να βραβευτεί μάλιστα για αυτό σε σχετικό διαγωνισμό ποίησης-, μόλις πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον Απρίλιο, ο Τζόνσον είχε αποκαλέσει «Κενυάτη κατά το ήμισυ» τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί κατά του Brexit! Δήλωση «δηλητήριο» ήταν και εκείνη που είχε κάνει βέβαια στην «Daily Telegraph», τον Νοέμβριο του 2007, για την τωρινή υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Χωρίς περιστροφές, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «σαδίστρια νοσοκόμα που εργάζεται σε ψυχιατρείο»!

Τοποθετήσεις

Κι αν οι τοποθετήσεις αυτές θα έλεγε κανείς ότι δικαιωματικά ανήκουν στο top 3 της μακροσκελούς λίστας με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, ο Τζόνσον έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και για τις γκάφες του. Τον Ιούνιο του 2012 είχε πει ότι θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Αγνοούσε, πάντως, το γεγονός ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τη θέση, καθώς δεν είναι Αμερικανός πολίτης. Οσο για την πιο πρόσφατη; Τη διέπραξε μόλις χθες το πρωί, όταν δεν έβρισκε ποιο ήταν το υπουργικό αυτοκίνητο, από όλα εκείνα που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι του. Πλησίασε, μάλιστα, διερευνητικά τρία οχήματα, προτού αντιληφθεί τελικά ποιο ήταν το σωστό, μουρμουρίζοντας «συγγνώμη» σε κάθε λάθος!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα