Δει, δη χρημάτων για τις Ενοπλες δυνάμεις

Το υπ. Αμυνας είναι έτοιμο για την πώληση ή την αξιοποίηση αμυντικού υλικού! Πρώτα στη λίστα βρίσκονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα BMP-1 και ακολουθούν άρματα μάχης τύπου Μ-48 ή Μ-60 ακόμα και τυφέκια Μ1

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Ετοιμο να προχωρήσει στην πώληση ή στην αξιοποίηση αμυντικού υλικού πουν δεν συνιστά επιχειρησιακή αναγκαιότητα για τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφού το νομικό κώλυμα που υπήρχε ξεπερνιέται με σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή για ψήφιση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποια οπλικά συστήματα είναι αυτά που μπορούν να εκποιηθούν και ποιο όφελος μπορεί να προκύψει για το Στράτευμα. Πληροφορίες πάντως από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως υπάρχουν περιθώρια ακόμη και από θεωρούμενα ως… σαπάκια.

Καταρχάς, η νομοθετική ρύθμιση βάζει δικλίδες ασφαλείας για το ποιο οπλικό σύστημα μπορεί να πουληθεί και περιγράφει μια αυστηρή διαδικασία που περνάει μέσα από τις υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και φθάνει μέχρι το ΚΥΣΕΑ. Συγκεκριμένα, ένα οπλικό σύστημα θα πρέπει να χαρακτηριστεί αρχικά «μη επιχειρησιακά αναγκαίο» με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κατόπιν πρότασης του οικείου Γενικού Επιτελείου και προκειμένου να δοθεί για πώληση, ανταλλαγή ή χρηματοδοτική μίσθωση θα πρέπει να υπάρξουν απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Τα δε έσοδα θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των μελλοντικών εξοπλιστικών αναγκών του Γενικού Επιτελείου. Προβλέπεται επίσης και η διαδικασία, η οποία είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείται για την προμήθεια ενός οπλικού συστήματος.

Αφού, λοιπόν, καθορίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο, από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιέχει την διάταξη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα μπορεί και τυπικά πλέον να βάλει μπρος έτσι ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου πώλησης οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχει καταρτιστεί και λίστα με αμυντικό υλικό που θα μπορούσε να εκποιηθεί ή και να αξιοποιηθεί. Πρώτα σε αυτή τη λίστα βρίσκονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα BMP-1, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από την Αίγυπτο. Το σχέδιο προέβλεπε την αναβάθμιση 100 BMP-1 που δεν χρησιμοποιεί ο Στρατός στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ και εν συνεχεία την πώλησή τους.

Τροχοπέδη η επισκευή

Θα μπορούσαν επίσης να πουληθούν άρματα μάχης τύπου Μ-48 ή Μ-60, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που συζητείται εδώ και χρόνια για τη δωρεάν απόκτηση των μεταχειρισμένων «Abrams», αλλά το κόστος επισκευής – συντήρησης των αμερικανικών αρμάτων μάχης αποτελεί τροχοπέδη. Ο Στρατός θα ήθελε να αποσύρει τα απαρχαιωμένα άρματα μάχης με νεότερα και σαφώς μεγαλύτερων δυνατοτήτων, προκειμένου να ενισχύσει τον Εβρο και τα νησιά. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113 περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα με τα προς εκποίηση οπλικά συστήματα και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον.

Από εκεί και μετά, και ιδίως όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, φορητός οπλισμός είναι αυτός που θα μπορούσε να πουληθεί και σήμερα βρίσκεται σε χιλιάδες κιβώτια στις αποθήκες. Ενα εξ αυτών είναι τα τυφέκια Μ1, τα οποία ακόμη και για συλλεκτικούς λόγους συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν και άλλα όπλα και πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε μη δυτικές χώρες. «Γίνεται προσπάθεια να διαθέσουμε μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και βρίσκονται στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε τιμές διάθεσης, παρότι πολλά εξ αυτών είναι ληγμένα που φτάνουν στο 45% ή 50% της αξίας αποκτήσεώς τους» είχε πει παλαιότερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ηδη πύραυλοι αεροσκαφών που έληγαν το 2015 πουλήθηκαν στα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η πρόταση που είχε αρχικά μπει στο τραπέζι για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία τελικώς αποσύρθηκε, αφού κρίθηκε ότι τα μαχητικά μπορούν να αναβαθμιστούν και να παραταθεί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας και της άμυνας της χώρας, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας απόκτησης νέου μαχητικού. Πότε, ωστόσο, θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο αναβάθμισης στο οποίο έχουν ενταχθεί από τα F-16 Block 30 έως τα F-16 Block 52, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Τα γαλλικά Mirage F-1, που έχουν αποσυρθεί, θα μπορούσαν επίσης να πουληθούν, έστω σε περιορισμένο αριθμό.

Οι σκέψεις για τα ελικόπτερα

Υπήρξε σκέψη για πώληση των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 που πρόσφατα παρέλαβε ο Στρατός (το δωδέκατο μάλιστα δεν το έχουμε παραλάβει ακόμη), αλλά και αυτή φαίνεται πως δεν προχωράει, δεδομένου ότι οι ανάγκες στις αερομεταφορές είναι μεγάλες και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα Chinook που έχουμε ή των μεταχειρισμένων που αναμένονται από τις ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα