Ο «γύρος του θανάτου» στα νοσοκομεία

Λόγω κλειστών κλινικών από ελλείψεις προσωπικού δεκάδες ασθενείς γίνονται καθημερινά «μπαλάκι»!

Ρεπορτάζ:
Ρίτα Μελά

Τον «γύρο του θανάτου» κάνουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς που γίνονται «μπαλάκι» από το ένα εφημερεύον νοσοκομείο στο άλλο, καθώς πολλές από τις κλινικές τους είναι κλειστές, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού.
Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι ασθενείς που επισκέπτονται μόνοι τους τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή τους μεταφέρουν συγγενείς τους δεν γνωρίζουν ότι πολλές από τις κλινικές αδυνατούν να καλύψουν την εφημερία, με συνέπεια να γίνονται «συνεχείς διακομιδές ασθενών από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Γι’ αυτό άλλωστε στις ελάχιστες στελεχωμένες κλινικές (όπως θωρακοχειρουργική, γναθοχειρουργική, ουρολογική) των τριτοβάθμιων νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο σε κάθε εφημερία, με συνέπεια η πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς για μια εξέταση να καθυστερεί ακόμα και δέκα ώρες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Ενδεικτική είναι η εφιαλτική κατάσταση που επικράτησε στις εφημερίες από 13 έως και 16 Αυγούστου στις τέσσερις ομάδες νοσοκομείων-κορμού στην Αττική, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Ειδικότερα, το Σάββατο 13 Αυγούστου για όλη την Αττική εφημέρευαν κλινικές (αιματολογική, γναθοχειρουργική, ενδοκρινολογική, πλαστική χειρουργική, ρευματολογική) μόνο στο νοσοκομείο « Γ. Γεννηματάς»! Την ίδια μέρα εφημέρευε και το Τζάνειο νοσοκομείο, το οποίο όμως εκτός από τις παραπάνω κλινικές, που ήταν κλειστές, δεν είχε θωρακοχειρουργική, νευρολογική και πνευμονολογική κλινική. Σημειώνεται ότι αν και τα «Γ. Γεννηματάς» και Τζάνειο είναι τα μοναδικά νοσοκομεία εφημερίας Τραύματος, κανένα από τα δύο δεν είχε θωρακοχειρουργική κλινική.

Χωρίς θωρακοχειρουργική 

Την Κυριακή 14 Αυγούστου το νοσοκομείο «Αττικό» δεν είχε θωρακοχειρουργική κλινική, ενώ σε κάθε εφημερία δεν έχει ουρολογική ούτε πνευμονολογική και η νευρολογική εφημερεύει μέχρι τις 21.00. Τα νευρολογικά περιστατικά μετά τις 21.00 συνωστίζονται όλα στην εφημερία του «Ευαγγελισμού», ενώ όλο το 24ωρο δέχεται όλα τα ρευματολογικά και τα οδοντιατρικά περιστατικά. Για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά μόνο το Ωνάσειο ήταν μάχιμο.

Στις 15 Αυγούστου εφημέρευαν ο «Ερυθρός Σταυρός», χωρίς όμως πνευμονολογική κλινική, και το Θριάσιο, χωρίς αεροδυναμικό εργαστήριο (πρωτογενή αντιμετώπιση εμφράγματος) από τις 14.30 έως τις 8.00 της επομένης ημέρας.
Στις 16 Αυγούστου στην εφημερία του ΚΑΤ η παθολογική, η καρδιολογική και η νευρολογική εφημέρευαν έως τις 22.00. Στο ίδιο νοσοκομείο δεν εφημέρευαν το αιμοδυναμικό εργαστήριο, η ουρολογική, η πνευμονολογική, η αιματολογική, η γαστρεντερολογική και άλλες κλινικές. Το Λαϊκό δεν έχει νευρολογική ούτε πνευμονολογική κλινική, ενώ το αιμοδυναμικό εργαστήριο εφημέρευε μόνο έως 14.30.

Το νοσοκομείο Νίκαιας δεν έχει κλινική αγγειοχειρουργική, αιματολογική και ρευματολογική, ενώ η πνευμονολογική εφημέρευε μέχρι τις 16.00. Από τις 16.00 έως τις 8.00 της επόμενης ημέρας εφημέρευε μόνο η πνευμονολογική κλινική στο «Σωτηρία», με συνέπεια να δημιουργηθεί άλλη μία φορά το αδιαχώρητο.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κέντρα φιλοξενίας-υγειονομικές βόμβες

Εκθεση-κόλαφο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης που επικρατούν στα 16 κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών αποκάλυψε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στην έκθεση, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος και απεστάλη στα συναρμόδια υπουργεία στις 21 Ιουλίου 2016, περιγράφονται οι τραγικές συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους πρόσφυγες αλλά και τη δημόσια Υγεία.

Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν να κλείσουν άμεσα όλοι οι καταυλισμοί και να ενταχθούν οι πρόσφυγες στον κοινωνικό ιστό (π.χ. διαμερίσματα), ώστε να έχουν ανθρωπινές συνθήκες διαβίωσης.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής κ. Μπένος, αναφέρει: «Η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων.

Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κίνδυνο». Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «εγκληματική αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας», που έθεσε σε κίνδυνο τους πρόσφυγες αλλά και τη δημόσια υγεία.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα