6,2 R αφάνισαν οικογένειες (!) και χωριά

120 νεκροί. 150 αγνοούμενοι. Μέσα σε… 20 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν εκατοντάδες  κτίρια στην κεντρική Ιταλία!

Γλίτωσε από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη Λ’ Ακουιλα το 2009 και εγκατέλειψε την πόλη πηγαίνοντας να ζήσει στο Ασκολι, γιατί δεν μπορούσε να ξεπεράσει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη. Και αυτή τη φορά η Μαρίνα Τούρκο σώθηκε από τον σεισμό που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας, όμως ο Εγκέλαδος της πήρε τη 18 μηνών κόρη που κοιμόταν δίπλα της στο εξοχικό τους στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο!

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές τραγικές ιστορίες που έρχονται στο φως μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε περιοχές βόρεια της Ρώμης προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς. Ο Εγκέλαδος, σαν άλλος Ηρώδης, σκότωσε πολλά παιδιά, ενώ ακόμη περισσότερα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια και όπως αναφέρουν διασώστες, τα ακούν να εκλιπαρούν για βοήθεια!

Βόρεια της Ρώμης

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ, διάρκειας 20 δευτερολέπτων, με επίκεντρο περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και εστιακό βάθος 4 χιλιομέτρων έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι ιταλικές Αρχές μέχρι αργά χθες το βράδυ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 120 νεκρούς και 150 αγνοουμένους που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Οι κάτοικοι παρομοιάζουν τις εικόνες καταστροφής με εκείνες της κόλασης του Δάντη. Ο σεισμός ισοπέδωσε το Ακούμολι και το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε, ενώ προκάλεσε καταρρεύσεις πολλών κτιρίων στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Πρόκειται για χωριά που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ιταλούς αλλά και ξένους, με τους Ιταλούς να πηγαίνουν σε αυτά με τα παιδιά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Ακούμολι οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα είναι μόλις 150, το καλοκαίρι όμως, όταν τους επισκέπτονται οι συγγενείς τους, φτάνουν τους 800. Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι άρχισαν να σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια για να βγάλουν ζωντανούς τους συμπολίτες τους που εγκλωβίστηκαν από την κατάρρευση των σπιτιών τους, μέχρι να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

Στο Αματρίτσε ανασύρθηκαν νεκρά δύο δίδυμα αδέλφια επτά ετών, ενώ στο Ακούμολι βρέθηκαν νεκρά κάτω από τα συντρίμμια δύο αδέλφια οκτώ μηνών και εννέα ετών και δίπλα τους κείτονταν αγκαλιασμένα τα πτώματα των γονιών τους. Στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο ανασύρθηκε νεκρό ένα μωρό εννέα μηνών. Στο ίδιο χωριό, μια ηρωική γιαγιά κατάφερε να σώσει τα εγγόνια της ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών, τραβώντας τα εγκαίρως κάτω από το κρεβάτι. Ο σύζυγός της, ωστόσο, δεν πρόλαβε να καλυφθεί και έχασε τη ζωή του.
«Η πόλη μου δεν υπάρχει πια» δήλωσε ο δήμαρχος του Ακούμολι Στέφανο Πετρούτσι, ενώ ο δήμαρχος του Αματρίτσε είπε ότι η μισή πόλη του έχει καταστραφεί και υπάρχουν πολλοί νεκροί.

Φόβοι για νέο ισχυρό χτύπημα

Για τον κίνδυνο δεύτερου πολύ ισχυρού χτυπήματος του Εγκέλαδου στο ίδιο σημείο με τον σεισμό που ισοπέδωσε το Ακούμπολι και την Αματρίτσε στην Ιταλία προειδοποιεί Ιταλός σεισμολόγος.
Μιλώντας στη «Messaggero», ο Εντζο Μπόσκι επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή ο Εγκέλαδος συνήθως χτυπά δύο φορές με την ίδια ένταση με διαφορά λίγων ημερών. Κάτι τέτοιο συνέβη στο σεισμό της Εμίλια – Ρομάνια το 2012, όπου τα περισσότερα θύματα και τραυματίες ήταν από το δεύτερο χτύπημα.

Είναι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής που προκαλούν τους σεισμούς, εξηγεί ο Βρετανός σεισμολόγος Μπράιαν Μπάπτι. Η αφρικανική τεκτονική πλάκα κινείται κάτω από την ευρασιατική πλησιάζοντας προς αυτήν. Κάποιες φορές, ωστόσο, η αφρικανική πλάκα κινείται αντανακλαστικά και για λίγο προς τα πίσω, παραμένοντας κολλημένη με την Ευρασιατική. Η κίνηση είναι σαν να προσπαθεί να χωρίσει στα δύο τα Απένινα Ορη, γεγονός που προκαλεί τους σεισμούς.

Βοήθεια και από Ελληνες διασώστες

Πανέτοιμη να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, μετά τον καταστροφικό σεισμό την Ιταλία, είναι η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος. Η δεκαπενταμελής ομάδα (από Θεσσαλονίκη και Αθήνα) βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται να ταξιδέψει στη γειτονική χώρα, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί στην Ηγουμενίτσα τα οχήματα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
«Από τα ξημερώματα κληθήκαμε για βοήθεια. Εχουν ήδη αναχωρήσει για την Ιταλία δύο Ελληνες εκτιμητές και περιμένουμε πλέον την επίσημη πρόσκληση για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Σε πρώτη φάση θα αναχωρήσει μια ομάδα δεκαπέντε ατόμων, ενώ άλλα δέκα άτομα είναι σε επιφυλακή» ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μίλτος Μπενάκης.
Στο μεταξύ, χθες, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα.

Παγκόσμια συμπαράσταση

Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων του φονικού σεισμού στο Αματρίτσε εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που συλλυπητήρια μηνύματα έφτασαν στη γείτονα από όλο τον κόσμο. Ετοιμοι να βοηθήσουν με όποιον τρόπο τούς ζητηθεί δήλωσαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -συγκλονισμένος, όπως είπε, από τον βαρύ απολογισμό-, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης. Τον μεγάλο πόνο του και την αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ιδιος σεισμός με της Λ’ Ακουίλα

Απρίλιος 2009, το ρολόι της Λ’ Ακουιλα σταμάτησε στις 3.32, την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος προκαλώντας τον θάνατο 309 ανθρώπων, και η εικόνα του ρολογιού έκανε τον γύρο του κόσμου. Χθες το ρολόι της Αματρίτσε «πάγωσε» σχεδόν στην ίδια ώρα, στις 3:36. Μάλιστα, ο παλιός πύργος του ρολογιού, στο ιστορικό καμπαναριό του 1200 μ.Χ., ήταν το μόνο κτίριο του ιστορικού κέντρου που άντεξε, σαν από θαύμα. Οι συσχετισμοί του σεισμού της Λ’ Ακουιλα με τον χθεσινό σεισμό δεν είναι λίγοι, καθώς μάλιστα αποδίδονται στο ίδιο ρήγμα των Απένινων. Μετά τον σεισμό του 2009, η ιταλική δικαιοσύνη καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης έξι χρόνων τους έξι σεισμολόγους της Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων και τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Μπερνάντο ντε Μπερναρντίνις επειδή δεν προειδοποίησαν έγκαιρα τις παραμονές της καταστροφής. Αργότερα όμως και μετά τις έντονες αντιδράσεις στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, οι έξι επιστήμονες απαλλάχθηκαν στο εφετείο, ενώ και η ποινή του Μπερναρντίνις μειώθηκε κατά δύο έτη.

«Μάτωσε» χθες και η μακρινή Μιανμάρ!

Ο εγκέλαδος χτύπησε χθες και τη μακρινή Μιανμάρ και μάλιστα πιο βίαια. Η δόνηση των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες, από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Το μεγάλο εστιακό βάθος των 84 χλμ. περιόρισε τους νεκρούς σε έναν άνδρα 22 ετών, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε, ενώ 20 εργάτες που βρίσκονταν σε οικοδομή και μία Ισπανίδα τουρίστρια τραυματίστηκαν. Ομως οι ιστορικές παγόδες του Μπαγκάν υπέστησαν ζημιές. Ο υπεύθυνος του γνωστότερου αρχαιολογικού χώρου της Μιανμάρ είπε ότι έχουν διαπιστωθεί ζημιές «σε περίπου 60 παγόδες». Ο σεισμός εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα, την ώρα που πολλοί τουρίστες συρρέουν στο Μπαγκάν για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα