Γιατί η Σύνοδος των χωρών του Νότου είναι «καμένο χαρτί»

Μόνο οι Αθηναίοι θα ταλαιπωρηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου από την άφιξη των ηγετών των «αδύναμων» χωρών! Η παταγώδης αποτυχία παλαιότερων προσπαθειών να φτιάξουν μέτωπο εναντίον της πολιτικής του Βερολίνου

Μόνο… ταλαιπωρία αναμένεται από τη Σύνοδο του Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου, με τους Αθηναίους να πληρώνουν τις φαντασιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί δημιουργίας αρραγούς μετώπου των χωρών της Μεσογείου. Εκείνη τη μέρα καταφθάνουν στην πρωτεύουσα οι αρχηγοί Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας για να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτηθεί κοινή γραμμή απέναντι στο Βερολίνο και στη γερμανική λιτότητα.

Φρούριο

H Αθήνα από το πρωί θα θυμίζει φρούριο εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν για τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων προσκεκλημένων, αλλά ευτυχώς το μπάχαλο στους δρόμους δεν θα κρατήσει περισσότερο από ένα 24ωρο, αφού η αναχώρησή τους αναμένεται να γίνει αυθημερόν.

Επί της πολιτικής ουσίας η πολυδιαφημισμένη σύνοδος δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά, καθώς πρακτικά είναι αδύνατον να συγκεραστούν και να προωθηθούν τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα των πιο αδύναμων χωρών της Ευρώπης απέναντι στη Γερμανία και στους συμμάχους της. Την ώρα μάλιστα που ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, όπως φάνηκε από την πρόσφατη τριμερή Γερμανίας – Ιταλίας – Γαλλίας με τη συμμετοχή των δύο και της Ανγκελα Μέρκελ. Αλλωστε όλες οι έως τώρα προσπάθειες των νοτίων να συγκροτήσουν τη δική τους ομάδα στα πρότυπα των χωρών του Βίσεγκραντ στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.

Για να μη θυμηθούμε ότι από την αρχή της ελληνικής κρίσης όλες ανεξαιρέτως οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου ορισμένες φορές, φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους παίρνοντας αποστάσεις ασφαλείας από την ελληνογερμανική σύγκρουση στις πολλές συνόδους κορυφής και συνεδριάσεις του Eurogroup, δηλώνοντας ότι οι ίδιοι «δεν είναι Ελληνες». Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα από τους Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις φιλελληνικές κορόνες, τονίζοντας ότι η ισπανική κρίση έχει άλλα χαρακτηριστικά από την ελληνική. Συνεπώς το μόνο υπαρκτό μέτωπο του Νότου μέχρι τώρα λειτούργησε σε βάρος της Ελλάδας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015.

Κινητικότητα

Γεγονός πάντως είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί έντονη κινητικότητα εν όψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα με κεντρικό θέμα συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit. Σε αυτήν την κινητικότητα εντάσσεται η Σύνοδος του Νότου, όπως και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη στο Παρίσι. Η συνάντηση είχε βασικό θέμα την ενίσχυση του κοινωνικού μοντέλου στην Ευρώπη και τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, που πλην θετικού απροόπτου θα τιναχθούν στον αέρα στην Ελλάδα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, τα προκαταρκτικά της οποίας αρχίζουν την εβδομάδα που ακολουθεί με την πρώτη συνεδρίαση του Euro Working Group.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα