Με… άδεια χέρια (σήμερα) στις Βρυξέλλες τρεις υπουργοί!

Δεν έχουν προχωρήσει τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα εν όψει δεύτερης αξιολόγησης

Κατευθείαν στα… βαθιά της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μπαίνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων έχει βαρύνει, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει τις 14 από τις 15 προαπαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,6 δισεκατομμυρίων, αλλά προέκυψε και το θέμα Γεωργίου και των στοιχείων για το έλλειμμα που προσδιόρισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή – θέμα που προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνάντηση θα γίνεται παράλληλα με το EuroWorkingGroup, όπου θα εξεταστεί η μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων, καθώς έχει προχωρήσει μόνο ένα: η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Ανησυχία

Αιχμή στα προαπαιτούμενα αποτελούν το πακέτο συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, που θα «τρέξει» τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τις εξαιρέσεις των νέων επαγγελματιών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ειδικό καθεστώς υπαγωγής στον ΟΓΑ για επαγγελματίες σε περιοχές έως 2.000 κατοίκων και η κατάργηση της έκπτωσης 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα εφάπαξ.

Στους κύκλους των δανειστών υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το εποπτικό συμβούλιο του κατοχικού Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων και δεν έχει διευθετηθεί το μείζον θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τους νέους δημοσιονομικούς στόχους. Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έχουν ήδη μπει έσοδα και δαπάνες του Προϋπολογισμού, καθώς θα συζητηθεί και το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα