Προς κατάργηση των πανελλαδικών

Εισαγωγή με βαθμολογία λυκείου εξετάζει τώρα το υπ. Παιδείας

Αμηχανία προκαλεί στους κόλπους του υπουργείου Παιδείας το φετινό «κάζο» με τις βάσεις, που έδωσαν το «εισιτήριο» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε μαθητές με πολύ χαμηλούς βαθμούς (ακόμα και με βαθμό 1,5 πέρασε μαθητής σε ΤΕΙ). Ενδεικτικό του… αλαλούμ που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας, όπου η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι βαδίζει χωρίς πυξίδα, είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τις άσχημες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι επιτελείς έσπευσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο προτάσεις για την κατάργησή τους.

Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, βρίσκεται ήδη στα σκαριά η θέσπιση ενός νέου σχολικού συστήματος, βασικός στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση του λυκείου, ώστε να μπορεί να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα βάσει του βαθμού του.

Σύντομα πρόταση

«Θα υπάρξει σύντομα μια πρόταση -ελπίζω μέσα στη χρονιά- που θα είναι πάνω στην εντολή που έχουμε από τον υπουργό. Δηλαδή, μέσω του σχολικού συστήματος θα μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Δεν θα χρειάζεται παράλληλο σύστημα. Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του λυκείου. Με το απολυτήριο του λυκείου και τον βαθμό ουσιαστικά θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες όπου θα έχει τη δυνατότητα λόγω βαθμού να μπει» σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο κ. Παντής.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο του International Baccalaureate, το υπουργείο Παιδείας μελετά τη δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου που θα αποτελεί και το «διαβατήριο» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι στο λεγόμενο «νέο σύστημα» προβλέπεται η θέσπιση τετραετούς φοίτησης στο γυμνάσιο και διετούς φοίτησης στο λύκειο.

Πέρασε σε ΤΕΙ 62χρονος οικοδόμος

Το όνειρό του πραγματικότητα πέτυχε να κάνει 62χρονος οικοδόμος από τα Τρίκαλα, ο οποίος εισήχθη στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας)! Ο Θέμης Νταραράς (φωτό), ο οποίος σε ολόκληρη τη ζωή του εργάστηκε στην οικοδομή, εξηγεί ότι το μυστικό της επιτυχίας του οφείλεται αφενός στο πολύωρο καθημερινό διάβασμα και στην ανελλιπή παρακολούθηση μαθημάτων στο εσπερινό λύκειο και αφετέρου στη στήριξη συγγενών και φίλων.

«Είπα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, αν μπορώ να περάσω. Στον αγώνα μου με στήριξαν οι φίλοι και οι συγγενείς» σημείωσε σε συνέντευξή του, για να προσθέσει ότι η πολυετής πείρα του στον εργασιακό στίβο τού έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η έλλειψη χρημάτων. Εχοντας αυτό κατά νου, ο οικοδόμος θέλησε να θέσει τα θεμέλια για την αναζήτηση μιας καλύτερης θέσης στη δύσκολη αγορά εργασίας. «Εζησα μια συναρπαστική εμπειρία» σημείωσε ο ίδιος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει συγγενείς και καθηγητές, παρότρυνε τους συνομηλίκους του να τολμήσουν να διεκδικήσουν τη γνώση που στερήθηκαν στα νεανικά χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα