Ερευνώνται από τις ελεγκτικές Αρχές κινήσεις 47.000.000 € επιχειρηματία που δραστηριοποιείται μέσω 26 εταιριών
Ως ανέκδοτο κυκλοφορεί από χθες στην επιχειρηματική αγορά η πληροφορία σύμφωνα με την οποία μία από τις εταιρίες του Κύπριου επιχειρηματία που φέρεται ότι ελέγχεται για φοροδιαφυγή έχει έδρα το ίδιο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας στο οποίο στεγάζεται και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)!
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται μέσω 26 εταιριών, κυρίως διαχείρισης ακινήτων (real estate), στην Ελλάδα, ενώ έχει γίνει φύλλο και φτερό από τις ελεγκτικές Αρχές για εικαζόμενη φοροδιαφυγή 47.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο επιχειρηματίας τέθηκε υπό έρευνα, όταν εντοπίστηκαν από τις φορολογικές Αρχές συνολικά εμβάσματα περίπου 47.000.000 ευρώ σε τρία χρόνια από 19 διαφορετικές χώρες, τα οποία καλείται να δικαιολογήσει.
Η έρευνα για τα εμβάσματα διενεργήθηκε αρχικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και στη συνέχεια από το ΣΔΟΕ, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009 υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος με αυτά υπέρογκα ποσά. Οι φορολογικές Αρχές κρίνουν ότι τα χρήματα αυτά είναι υπέρογκα και πρέπει να δικαιολογηθούν από τις συνολικές δραστηριότητες και ο φάκελος που δημιουργήθηκε εκκρεμεί προς έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ.
Το όνομα του επιχειρηματία που φέρεται ότι ελέγχεται δεν ακούγεται πρώτη φορά στις ελεγκτικές Αρχές. Ο ίδιος είχε εμπλακεί και σε υπόθεση που αφορούσε δανειοδοτήσεις, χωρίς τελικά να κινηθεί εναντίον του κάποια δικαστική δίωξη. Εκτός από τα ακίνητα, ο Κύπριος επιχειρηματίας έχει δραστηριότητα και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση.
Με βάση τις διασταυρώσεις από τη λίστα των 65 CD που είχαν στείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες Αρχές οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΚΕΦΟΜΕΠ έχουν διατάξει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 200 εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων για εικαζόμενη φοροδιαφυγή.