Η συγκινητική ενθρόνιση του μητροπολίτη Σμύρνης

Πρόσφυγες από κάθε γωνιά της γης ταξίδεψαν για να δουν τον νέο εκλεγμένο προκαθήμενο από το 1922

Ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία «ανέτειλε» το περασμένο Σάββατο στη Σμύρνη, όπου στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου -τον μοναδικό που γλίτωσε από τις φλόγες της καταστροφής της πόλης το 1922- έγινε η ενθρόνιση, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά. Η συγκίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής ήταν έκδηλη στους παρευρισκομένους, καθώς ο ιεράρχης έγινε ο πρώτος εκλεγμένος μητροπολίτης της πόλης-συμβόλου της Ιωνίας μετά τον εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο από τον μαινόμενο τουρκικό όχλο στις 14 Σεπτεμβρίου 1922!

Παρόντες στην ιστορική στιγμή της πόλης ήταν εκατοντάδες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και κληρικοί από το σύνολο των ορθόδοξων χωρών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ από πλευράς της αντιπολίτευσης το «παρών» έδωσαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ. καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο νέος μητροπολίτης έγινε δεκτός με επευφημίες, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος δεν σταμάτησε λεπτό να αναφωνεί «άξιος» υπό τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας του ναού. «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έρθω εδώ, στη Σμύρνη, και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθόδοξων χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη – στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτήν του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και εν γένει του χριστιανισμού» σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις του, συμπληρώνοντας ότι νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένος για τη διαδοχή ενός μάρτυρα στον θρόνο της Σμύρνης, 94 χρόνια μετά. Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του τόνισε πως «τους διαβεβαιώ ότι θα προσεύχομαι γι’ αυτούς και ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε ευχή, σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει τους ορθοδόξους εδώ στη Σμύρνη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μαρτυρική Μητρόπολη της Σμύρνης με την ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της αναστήθηκε και ανακαινίσθηκε από την τέφρα της με τη μέριμνα της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά του, ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. «Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι “αγάπη και μόνο αγάπη”» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ και πλήθος από ενωσίτες στην ιστορική τελετή!

Παρουσία του προέδρου της ΑΕΚ Ευάγγελου Ασλανίδη έγινε η ιστορική τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου. Η διοίκηση της ΠΑΕ και πλήθος ενωσιτών παραβρέθηκαν στην ιερή τελετή, που είχε «χρώμα» από ΑΕΚ, αφού, πέρα από την παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ευάγγελου Ασλανίδη, οι αναφορές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ΑΕΚ και στον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και τα χρώματα του συλλόγου που έφεραν στον χώρο της τελετής κάποιοι από τους πιστούς οι οποίοι έζησαν το μεγάλο αυτό γεγονός έδωσαν έντονο «κιτρινόμαυρο» τόνο. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ που τίμησε με πλακέτα τον νέο επίσκοπο Σμύρνης, απηύθυνε χαιρετισμό στο ξενοδοχείο, όπου δεξιώθηκε τους καλεσμένους ο νέος μητροπολίτης. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του και είπε ακόμα ότι αποτελεί ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ αυτό που συμβαίνει, διότι «ο νέος μητροπολίτης θα λειτουργήσει και πάλι στη γη των προγόνων και ιδρυτών μας».

Χαιρετισμός

Ο Ευάγγελος Ασλανίδης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Αποτελεί ιστορική τιμή για την ΑΕΚ η παρουσία και η εκπροσώπηση του συλλόγου μας στην ενθρόνισή σας στην ιστορική και νευραλγική Μητρόπολη Σμύρνης, στη δεύτερη τη τάξει πόλη της αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών και που σήμερα αποτελεί πόλη της Τουρκίας. Σεβασμιότατε μητροπολίτη Βαρθολομαίε, σας εύχομαι με ταπεινότητα καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα ως ποιμενάρχης Σμύρνης. Είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχετε στην ιστορική σας αποστολή». Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΑΕΚ στράφηκε προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και είπε: «Οπως έχετε πει και εσείς, οι ιδέες δεν αποθνήσκουν ποτέ». Ο Πατριάρχης τον αγκάλιασε και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του σε ολόκληρη τη διοίκηση του συλλόγου.

Γ. Σηφάκης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα