Το 100 % των ΔΕΚΟ σε ξένα χέρια

■ Λένε ψέμματα όσοι δηλώνουν ότι «απλώς μεταβιβάζονται» (!) στο Κατοχικό Ταμείο
 Το κείμενο στο Μνημόνιο 3 είναι σαφές!
■ Η Βουλή ψήφισε χθες την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας στους δανειστές, με τον Τσίπρα και τον Κυριάκο εντελώς σιωπηλούς
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής χθες, για τα «μάτια του κόσμου» (και των… Οικολόγων), παραμένει στο Δημόσιο το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποταΔιαβάστε παρακάτω ολόκλητο το άρθρο

Η Θέση μας: Ο σεβασμός και ο πολιτισμός

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Η Βουλή ψήφισε την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας

►Ιβάν: Εχω τα χρήματα, περιμένω την εντολή

►Πέφτει σαν χάρτινος πύργος η γερμανική Deutsche Bank!

►Δεκάδες κινητά τηλέφωνα είχε ο Λαυρεντιάδης

►Το υπουργείο «κληρώνει» ακίνητα από κατασχέσεις

►Ουρές για ένα πιάτο φαγητό (και) σε Κηφισιά, Γλυφάδα!

►Η ιστορία πίσω από μια προτομή

►Ετοιμάζουν για δύσκολες νόσους νέες θεραπείες

►Γκάφα από Μάρδα με «επενδυτή»

Ανεξάρτητα από την ομοβροντία -ενίοτε, αλληλοαναιρούμενων- δηλώσεων από υπουργούς για την τύχη των ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο Κατοχικό Ταμείο, την υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ Α.Ε.), η νομοθεσία είναι σαφής:

Το Κατοχικό Υπερταμείο αποκτά τον πλήρη έλεγχο των κρατικών εταιριών όπως και της κρατικής ακίνητης περιουσίας, και η διοίκησή του (που ελέγχεται από τους δανειστές) θα αποφασίζει για την τύχη τους. Ακόμα και στην περίπτωση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η διοίκηση του Κατοχικού Υπερταμείου διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή και να πωλήσει μειοψηφικό ποσοστό, αφού -με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)- η πλειοψηφία πρέπει να παραμένει στην κατοχή του.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, για παράδειγμα, το Κατοχικό Υπερταμείο θα ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό, αφού θα αποκτήσει το 34%, που κατέχει σήμερα άμεσα το Δημόσιο, αλλά και το 17%, που έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς το τελευταίο θα είναι μία από τις «θυγατρικές» εταιρίες/οργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για άλλες εταιρίες, των οποίων τμήμα των μετοχών έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο οδεύει προς το Κατοχικό Ταμείο.

Η διοίκηση του Κατοχικού Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο που κρίνει κατάλληλη για την αξιοποίησή των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρονται σε αυτό. Ο νόμος του περασμένου Μαΐου για το το τρίτο Μνημόνιο επιτρέπει στη διοίκηση της ΕΕΣΠ Α.Ε. να χρησιμοποιεί μεθόδους αξιοποίησης, που ξεκινούν από την πώληση (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση…), τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, τη μίσθωση, την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, την ανάθεση της διαχείρισης και φτάνουν έως την τιτλοποίηση απαιτήσεων και τη μετοχοποίηση, μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (γνωστή ως bookbuilding). Θα ορίζει, επίσης, και τις διοικήσεις όλων των κρατικών εταιριών.

Μέχρι στιγμής, έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Τα ακίνητα

Οι συμμετοχές στις ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ Α.Ε.), ενώ θυγατρική του Κατοχικού Υπερταμείου θα είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της περί τα 70.000 κρατικά ακίνητα. Ο τρίτος βραχίονας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ο τέταρτος το ΤΑΙΠΕΔ.

Εσοδα: «Τρύπα» 589.000.000 φέρνει πιο κοντά τον «κόφτη»

Ολο και και πιο κοντά στον δημοσιονομικό «κόφτη» (μισθών και συντάξεων) κινείται ο κρατικός Προϋπολογισμός, που κατέγραψε υστέρηση εσόδων και τον περασμένο Αύγουστο!

Συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε στα 31,945 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 589.000.000 ευρώ
Η μεγαλύτερη αστοχία του Προϋπολογισμού (στο οκτάμηνο) καταγράφεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,067 ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ.

Ομως, παρά τη συνεχιζόμενη υστέρηση εσόδων, ο Προϋπολογισμός παραμένει μαγική εικόνα. Εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα «μαϊμού» 3,751 δισ. ευρώ, το οποίο «χτίστηκε» τεχνητά, με στάση πληρωμών στο οκτάμηνο του έτους!

Οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ανήλθαν στα 32,985 ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,429 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών και έπιασε τον στόχο της συγκράτησης των δημόσιων δαπανών και έκοψε επιπλέον πληρωμές 3,429 δισ. ευρώ, στερώντας έτσι χρήμα από την πραγματική οικονομία.
Εξαλλου, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν στο επτάμηνο σε 2,172 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 883.000.000 ευρώ έναντι του στόχου.

Η τύχη των περιουσιακών στοιχείων θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του Κατοχικού Υπερταμείου, το οποίο θα διοριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου φαίνεται ότι συμφωνήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Το Μνημόνιο προβλέπει τόσο τη διαδικασία επιλογής του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ Α.Ε. όσο και του διευθύνοντος συμβούλου (CEO). Aναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί short list υποψηφίων, ώστε η τελική επιλογή να γίνει από το Εποπτικό Συμβούλιο.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα