Το ανακάλυψαν σε πύργο οι αρχαιολόγοι
Δεν είναι σίγουρο αν ο Μέγας Κωνσταντίνος πάτησε το πόδι του στην Ιαπωνία, ωστόσο η μεγάλη φήμη του ταξίδεψε σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων μακριά από τη Ρώμη, αφού νομίσματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τη μορφή του ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα ερείπια πύργου στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Την ανακοίνωση για τη σπουδαία ανακάλυψη έκαναν χθες Ιάπωνες αρχαιολόγοι, η έκπληξη των οποίων ήταν μεγάλη.
«Στην αρχή σκέφτηκα ότι επρόκειτο για νομίσματα του ενός σεντ που έπεσαν από τις τσέπες Αμερικανών στρατιωτών. Αλλά, αφού τα ξέπλυνα με νερό, έπαθα σοκ: ήταν πολύ αρχαιότερα!» δήλωσε ο Χιρόκι Μιγιάτζι στο AFP.
Αναλύσεις
Εξέταση με ακτίνες X των νομισμάτων, που έχουν το μέγεθος του νομίσματος των 10 λεπτών του ευρώ, ανέδειξε λατινικά γράμματα και φιγούρες που μοιάζουν με το πρόσωπο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μέγα και με στρατιώτη οπλισμένο με δόρυ. Επίσης, άλλα νομίσματα που βρέθηκαν ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και χρονολογούνται στον 17ο αιώνα.
Η ομάδα των αρχαιολόγων εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στα ερείπια του κάστρου Κατσούρεν. Χτισμένο στα τέλη του 13ου – αρχές 14ου αιώνα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε 200 χρόνια αργότερα και από το 2013 περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ο πύργος ήταν κατοικία ενός φεουδάρχη – εμπόρου. Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς τα νομίσματα έφτασαν στο μακρινό νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Οπως διευκρινίζει ο Χιρόκι Μιγιάτζι: «Οι έμποροι της ανατολικής Ασίας τον 14ο και τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούσαν κινεζικά νομίσματα με τετράγωνη τρύπα στο κέντρο τους και είναι απίθανο δυτικά νομίσματα να είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής». «Θεωρώ πιθανότερο», τόνισε, «τα νομίσματα να προέρχονταν από τη νοτιοανατολική Κίνα».