Ερχεται νέα «καταιγίδα» από λουκέτα στην αγορά!

Ή κατεβάζουμε ρολά ή αυξάνουμε τις τιμές, οι μοναδικές επιλογές, επισημαίνει η ΓΣΕΒΒΕ

Το λουκέτο, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας ή αύξηση τιμών είναι οι τρεις επιλογές που αφήνει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.

Αυτό επισημαίνει το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα του σχεδίου Προϋπολογισμού που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. «Η αύξηση των επιβαρύνσεων από την εφαρμογή του νέου φοροασφαλιστικού οδηγεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη διακοπή ή στην αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ωσότου διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος της επιβάρυνσης που θα υποστούν και προσδιορίσουν εκ νέου το σημείο ισορροπίας για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Απώλειες εσόδων

Εκτιμάται δε ότι όσοι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, για να μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες εσόδων από την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα το μέλλον των επιχειρήσεων.

Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον φαίνεται και από το ότι το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων είναι αρνητικό κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2016, που προεξοφλεί ενδεχόμενα ένα νέο κύμα αρνητικού ισοζυγίου εγγραφών – διαγραφών ως το τέλος του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, οι λόγοι για τους οποίους διαμορφώνεται ένα τέτοιο σκηνικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η περιορισμένη πρόσβαση στη ρευστότητα, για όσους διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες, η οποία συνοδεύεται από τη διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ιδιώτες.

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δε θα επιτευχθεί σύντομα, καθώς θα είναι ναρκοθετημένη από την αδυναμία των θεσμικών εταίρων να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους και της ευρωπαϊκής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Οσον αφορά τον Προϋπολογισμό, θεωρεί ότι δεν έχει ισχυρή ταυτότητα και αναπαράγει το παρελθόν, ενώ στηρίζεται σε ορισμένες πολύ «γενναίες» υποθέσεις, τις οποίες η οικονομική πραγματικότητα έχει διαψεύσει διαδοχικά σε αντίστοιχα σχέδια Προϋπολογισμών τα προηγούμενα χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα