Εβγαλαν στη φόρα τις χορηγίες του Ιδρύματο Κλίντον

Στο φως από χάκερ έγγραφα για τη χρηματοδότηση του κόμματος των Δημοκρατικών αλλά και μεμονομένων βουλευτών

Στο αρχείο εγγράφων του Ιδρύματος Κλίντον, κάτω από τον τίτλο… «Πληρώστε για να παίξετε» (Pay to Play), ένας χάκερ που αυτοαποκαλείται Guccifer 2.0 ανακάλυψε -και εν συνεχεία αποκάλυψε- εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και φακέλους με στοιχεία για τους χορηγούς του ιδρύματος και της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ. Ο Guccifer 2.0 (ο 1.0 βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρουμανία για κρίσιμες διαρροές) ήταν γνωστός και από προηγούμενες αποκαλύψεις του σε σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον ρόλο που έπαιξε η Εθνική Επιτροπή του στο να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς την εσωκομματική μάχη για το προεδρικό χρίσμα.

Ομως αυτή τη φορά, παρότι η πρόεδρος του Ιδρύματος Κλίντον, Ντόνα Σαλάλα, διέψευσε τη σχέση του ιδρύματος με τα έγγραφα, ο χάκερ χτύπησε «φλέβα χρυσού». Εάν αποδειχθεί η αυθεντικότητα των εγγράφων, τόσο η Κλίντον όσο και οι Δημοκρατικοί θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την καταγεγραμμένη στα εν λόγω αρχεία χρηματοδότηση του κόμματος αλλά και μεμονωμένων βουλευτών του από πόρους του κρατικού Προγράμματος TARP. Ενα Ταμείο με πόρους για εξαγορά από το δημόσιο «κόκκινων», τοξικών επενδύσεων και μετοχών τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που ενεργοποιείται σε φάσεις κρίσεων στην αγορά, όπως έγινε το 2008 με τη φούσκα των στεγαστικών. Ανάμεσα στα ονόματα των βουλευτών ο χάκερ ξεχώρισε -δικαίως- ένα: αυτό του Μπάρνεϊ Φρανκ.

Ο πρώην βουλευτής της Μασαχουσέτης, ως επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου που έμεινε στην ιστορία ως Μεταρρύθμιση Dodd-Frank: ο νόμος -μετά από απανωτές αναθεωρήσεις διατάξεων σε έντονο πολιτικό παρασκήνιο- που ανέτρεψε τους δημοσιονομικούς κανόνες και ρύθμισε το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο στις ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Η μεταρρύθμιση προέβλεπε περιορισμό των πόρων του προγράμματος TARP από τα 700 δισ. δολάρια στα 431 δισ. δολάρια. «Φαίνεται ότι τράπεζες και εταιρίες συμφώνησαν να περάσουν στους Δημοκρατικούς ένα ποσοστό από τους πόρους του προγράμματος» σημειώνει στο blog των αποκαλύψεών του.

Προβάδισμα Πενς στο ντιμπέιτ

Με 48% σύμφωνα με μέτρηση του CNN/ORC κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πενς τις εντυπώσεις στο διάρκειας μιάμισης ώρας ντιμπέιτ, που μεταδόθηκε από κωμόπολη της Βιρτζίνια το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων της εκλογικής κούρσας, έναντι του Τιμ Κέιν (της Χίλαρι Κλίντον), τον οποίο επικρότησε το 42% των τηλεθεατών. Στον Κέιν χρεώθηκε από τους πολίτες προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων, ενώ στον Πέινς αναγνώρισαν μεν σκληρή γραμμή σε θέματα όπως η Ρωσία -όπου έκανε λόγο για ανάγκη να απαντηθούν οι προκλήσεις και να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για χρήση πολεμικής ισχύος κατά του Ασαντ στο μέτωπο της Συρίας- αλλά και έναν συγκροτημένο πολιτικό, που μπορεί να διασφαλίσει ομαλή διακυβέρνηση στις ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα