Ο Κιμούλης στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος

«Λούφα και παραλλαγή» το παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, που επέλεξε να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσιάζοντας την ειδική επιτροπή που θα «τρέξει» τη διαδικασία, στην οποία όμως -ως παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν βρίσκεται ούτε ένας (!!!) συνταγματολόγος.

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη αυτής της… ιδιόμορφης επιτροπής, στην οποία μετέχει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, που είναι άγνωστο για ποιον σκοπό επελέγη και με ποια κριτήρια θεωρήθηκε «ειδήμων» στο Σύνταγμα.

Αν όχι όλα, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής δεν έχουν την κατάρτιση ούτε την πείρα να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση για το κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα. Η σύνθεση της ομάδας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση μάλλον αντιμετωπίζει την αναθεώρηση ως «επικοινωνιακό σόου».

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και συμμετέχουν: από τον ακαδημαϊκό χώρο οι Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης ΕΜΠ, Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Πέτρος Παραράς, ομότιμος καθηγητής ΔΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ, Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής LSE.

Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής. Από τον επιχειρηματικό χώρο οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, και από τον χώρο του πολιτισμού ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Δικαιολογίες

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν λέγοντας: «Παίρνουμε μια πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία». Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εξερχόμενη από το Μαξίμου, ξεκαθάρισε ότι η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017.

____

Ευγενικό «όχι» από τον Τζιτζικώστα

Ενα ευγενικό «όχι» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο τηλέφωνο πριν από μερικές ημέρες τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για να του προτείνει να συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, τον προσκάλεσε να δώσει το «παρών» σε μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το Σύνταγμα, όπου ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχει μαζί του τους περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό -που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών-, αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο τηλεφώνημα-πρόσκληση ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε με ένα ευγενικό «όχι», γιατί δεν ήθελε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιτροπή. Να σημειωθεί πάντως ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών είναι καλές, όπως φάνηκε τόσο από το γεύμα που είχαν μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κατά την πρόσφατη περιοδεία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ όσο και από την παρουσία του κ. Τζιτζικώστα στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα