Δίκη για τη σκευωρία κατά Καραμανλή

 Σχέδιο δολοφονίας, τηλεφωνικές υποκλοπές και παραβίαση μυστικών Πολιτείας
 Πρόταση της εισαγγελέως: Στο εδώλιο Καρχιμάκης, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ και ο William Bazil (από την πρεσβεία των ΗΠΑ)

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Ο Κιμούλης στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος

►Οι «ακάλυπτοι» της Marfin! Ούτε φράγκο δεν πλήρωσε η… Φράγκου

►«Μπόμπες», κρασί και… αντάρτικα στο βραδινό πάρτι του Μαξίμου

►Κατάσταση απελπισίας! Χωρίς φάρμακα (ακόμα και αντικαρκινικά) τα νοσοκομεία

►Χωρίς εγγυήσεις (!) δάνεια στο Μega

►Η… ρουκέτα Καμμένου για Καλογρίτσα και Βενιζέλο

►Ληστές στο σπίτι του Παττακού!

 

Σχέδιο δολοφονίας, τηλεφωνικές υποκλοπές και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Με πρόταση-φωτιά η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την παραπομπή στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση. Ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης για την οποία κατηγορείται ο κ. Καρχιμάκης η εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν στο εδώλιο δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, η Αγγελική Πατελάκη και ο Θεόδωρος Σπατιώτης. Ο κ. Καρχιμάκης, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως «με πρόθεση παρακίνησε και παρότρυνε με πειθώ και φορτικότητα, διά συμβουλών και παραινέσεών του» τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ να του παραδώσουν τα απόρρητα έγγραφα.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή είχε επιδοθεί με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα κυνήγι ανακάλυψης σκανδάλων, παραχωρώντας συνεχώς συνεντεύξεις Τύπου, για να προβεί σε αποκαλύψεις, κραδαίνοντας απόρρητα έγγραφα. Γι΄ αυτό, άλλωστε, είχε αποκτήσει και το ψευδώνυμο «Πουαρό»!

Παράλληλα, η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή στο εδώλιο του πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας William Bazil για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπίας. Σε βάρος του 66χρονου έχει εκδοθεί από το 2015 ένταλμα σύλληψης, του οποίου η ισχύς η εισαγγελέας ζητάει να διατηρηθεί. Το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε στο προσκήνιο το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, υπουργών, παραγόντων του δημόσιου βίου και δεκάδων άλλων προσώπων.

Η κυρία Βαΐτση ανέλαβε να υποβάλει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας πρόταση για τη μεγάλη δικογραφία που σχηματίστηκε από τον ανακριτή Δημήτρη Φούκα και στην οποία συνενώθηκαν οι υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του σχεδίου «Πυθία 1» που αφορούσε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού (σ.σ.: με άγνωστους δράστες) Κώστα Καραμανλή καθώς και το σκέλος της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την υποβολή της πρότασής της, η υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία για το εδώλιο και αναμένεται τελική κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το εάν και ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Ειδικότερα, όσον αφορά το σκέλος της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ο κ. Καρχιμάκης, σύμφωνα με την πρόταση της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών, οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ εντός του έτους 2005 παρέδωσαν στον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απόρρητα έγγραφα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης διενεργήθηκε έρευνα στην κατοικία του κ. Καρχιμάκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας Πίνακας Οργανώσεως Υλικού και Συγκριτικοί Πίνακες Επάνδρωσης των Ταγμάτων Επιθετικών Ελικοπτέρων (APACHE) της Αεροπορίας Στρατού και χειρόγραφες σημειώσεις, από τις οποίες προκύπτουν επαφές του με υπαλλήλους της ΕΥΠ.

Στο σπίτι του κ. Καρχιμάκη δεν βρέθηκαν τα έγγραφα (αναφορές κατάστασης ασφαλείας-εκτίμησης απειλής της ΕΥΠ που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό της χώρας), τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εισαγγελέας στην πρότασή της, πρόκειται για έγγραφα τα οποία «περιλαμβάνουν πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούν την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας», τα οποία επιβάλλεται να τηρηθούν «απόρρητα» έναντι των ξένων κυβερνήσεων.
Ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι αυτό που αφορά συνάντηση σε εστιατόριο του Κολωνακίου τον Δεκέμβριο του 2005, όταν ο κ. Καρχιμάκης μπροστά και σε άλλους υπαλλήλους της ΕΥΠ φέρεται ότι είχε πει προς την κυρία Πατελάκη: «Τι γίνεται, γιατί δεν μου έχετε φέρει τελευταία από εκείνα τα ωραία χαρτιά;».

Ωστόσο, όπως κατά πληροφορίες τονίζει η κυρία Βαΐτση, δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί αν τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του κ. Καρχιμάκη διακινήθηκαν περαιτέρω. Επιπλέον, στον κ. Καρχιμάκη αποδίδεται ότι το 2006 με τον ίδιο τρόπο παρακίνησε και υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα στοιχεία του οποίου δεν διακριβώθηκαν από την ανάκριση, να του παραδώσει αντίγραφα σημαντικών εγγράφων.

«Είναι πολιτική δίωξη» λέει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ!

Για «στημένη και κατασκευασμένη» υπόθεση σε βάρος του κάνει λόγο ο Μιχάλης Καρχιμάκης με ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών, με την οποία ζητείται η παραπομπή του σε δίκη. «Για ακόμη μία φορά επανέρχεται μια στημένη υπόθεση, που κατασκευάστηκε από σκοτεινούς ανθρώπους που βαρύνονται με κακουργηματικές ενέργειες και πράξεις, γεγονός που δεν ελήφθη από σχεδόν κανέναν αρμόδιο υπόψη. Μια στημένη υπόθεση που κατά τους καταγγέλλοντες επαγγελματίες υποδίκους, συκοφάντες και πλαστογράφους, συντελέστηκε το 2005, αλλά κατά παράδοξο τρόπο καταγγέλθηκε το 2013» αναφέρει -μεταξύ πολλών άλλων- ο κ. Καρχιμάκης στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «ανήθικη και ανυπόστατη πολιτική δίωξη».
Την πρόταση της εισαγγελέως σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας: «Είναι προφανές ότι κάποιοι επιχειρούν να στήσουν πολλά μικρά… βρόμικα ’89».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα