«Οι Αμερικάνοι έχουν πάθει ρωσοφοβία»!

Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια κάνει η Ουάσινγκτον στη Συρία, λέει ο Σ. Λαβρόφ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στις αμερικανορωσικές σχέσεις, ειδικά μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει επιθετικά μέτρα που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας!

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα συνήθιζε επί μακρόν να επιδεικνύει στρατηγική υπομονή όσον αφορά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αλλάξει δραματικά.

Θεμελιώδης μεταβολή

«Εχουμε γίνει μάρτυρες μιας θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, όταν πρόκειται για την επιθετική ρωσοφοβία που τώρα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας» τόνισε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι απλά μια ρητορική ρωσοφοβίας, αλλά επιθετικά βήματα που πράγματι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θέτουν μια απειλή για την ασφάλειά μας». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν τον βομβαρδισμό αεροδρομίων της συριακής αεροπορίας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

«Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου ότι η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας και έχει δύο βάσεις εκεί, διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα έβρισκε σύμφωνο τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο κείμενο του σχεδίου απόφασης που ζητούσε τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι και είχε υποβληθεί από τη Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το γαλλικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία θα βοηθούσε τους ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή του Χαλεπίου, προστατεύοντάς τους από τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι το γαλλικό κείμενο ήταν πολιτικοποιημένο και μεροληπτικό.

Το βατερλό του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο των εδαφών που κατείχε στη Συρία και στο Ιράκ τους πρώτους εννέα μήνες του 2016! Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των αμυντικών αναλυτών της εταιρίας IHS όλων των νέων στοιχείων που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι τζιχαντιστές έχουν απολέσει το 28% των εδαφών που κατείχαν τον Ιανουάριο του 2015 σε Συρία και Ιράκ, μια περιοχή ίση με την έκταση της Σρι Λάνκα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τεράστια απώλεια εδαφών οφείλεται πρωτίστως στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας, η οποία ωστόσο έχει μειώσει τις επιθέσεις στο I.K., καθώς έχει επικεντρωθεί στους αντάρτες του Χαλεπίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα