Κρύος ιδρώτας για τα δάνεια των κομμάτων

Είχαν προστατευτεί με τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού
[email protected]

Τρία χρόνια μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2000-2011, ύψους 250.000.000 ευρώ, η ελληνική Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά την υπόθεση!

Ηδη ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ζήτησε να του διαβιβαστούν από τη Βουλή τα πρακτικά της Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ με την τοποθέτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Κι αυτό διότι ο οικονομικός εισαγγελέας επιθυμεί να διερευνήσει εάν με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στη Βουλή, υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της επίμαχης δικογραφίας από το αρχείο, στο οποίο είχε τεθεί εξαιτίας της ψήφισης τροπολογίας που απάλλασσε από τις ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη, καθώς και της άσκησης ποινικής δίωξης για την υπόθεση εις βάρος περίπου 50 τραπεζικών στελεχών και τουλάχιστον δέκα πολιτικών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Εως τώρα η επικρατούσα νομική άποψη ήταν πως αυτή η τροπολογία αφορά και τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας ενώπιον της Επιτροπής διατύπωσε μια διαφορετική άποψη, αναφέροντας πως «δεν αφορά δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση». Με βάση αυτό ο κ. Αθανασίου ζήτησε τη διαβίβαση των πρακτικών.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, ωστόσο η έρευνα μπήκε στο αρχείο τον Απρίλιο του 2013, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια είχαν υποστηρίξει ως μάρτυρες στους τότε οικονομικούς εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. Στο πλαίσιο της τότε έρευνας είχαν μάλιστα κληθεί για εξηγήσεις σχετικά με τις επίμαχες δανειοδοτήσεις οι πρώην γενικοί διευθυντές της Ν.Δ. Μενέλαος Δασκαλάκης και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Συνολικά στα κόμματα χορηγήθηκαν από τράπεζες δάνεια ύψους 270.000.000 ευρώ. Τα περισσότερα (περί τα 200.000.000 ευρώ) δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, τα υπόλοιπα από τις Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Την επίμαχη τροπολογία έχουν κατά καιρούς στηλιτεύσει τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς «να την καταργήσουν» στα δικαστήρια.

Ο Ι. Στουρνάρας (για να σωθεί;) άνοιξε παράθυρο για την «αναψηλάφηση»

Η ανακίνηση του θέματος των θαλασσοδανείων προς τα κόμματα, ύστερα από την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων, προκαλεί νευρικότητα όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στον χώρο των τραπεζών!

Περισσότερα από 50 ανώτερα τραπεζικά στελέχη, που είχαν εισηγηθεί, υπογράψει και εγκρίνει τα δάνεια αυτά κατά την περίοδο 2000-2011 και είχαν λάβει κλήσεις να απολογηθούν, έβγαλαν μεγάλους στεναγμούς ανακούφισης όταν ψηφίστηκε, το 2013, η επίμαχη τροπολογία.

Τώρα αρχίζει να τους λούζει κρύος ιδρώτας, καθώς η πιθανή «αναψηλάφηση» της υπόθεσης θα τους φέρει πάλι σε θέση κατηγορουμένου, οπότε θα πρέπει είτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους είτε να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις για τις άνωθεν εντολές που δίνονταν σχετικά με τα δάνεια.

Eξέλιξη

Το παράθυρο για την εξέλιξη αυτή άνοιξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Στην προσπάθειά του να αυτοπροστατευτεί, καθώς το 2013 ήταν υπουργός Οικονομικών και είχε συνηγορήσει στην αποδοχή της σκανδαλώδους τροπολογίας, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε τώρα ότι «δεν αφορούσε κόμματα, επειδή αναφέρεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση. Τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση». Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη και είχε γίνει δεκτή σε νομοσχέδιο του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Με βάση την τροπολογία είχε σταματήσει κάθε σχετική δικαστική διαδικασία και το εισαγγελικό πόρισμα είχε μπει στο αρχείο. Ετσι, εκτός από τα τραπεζικά στελέχη, είχαν ηρεμήσει κάπως για το θέμα αυτό και περίπου 10 πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και οι τότε υπεύθυνοι Οικονομικών Ρ. Σπυρόπουλος και Μ. Δασκαλάκης…

Παπαγγελόπουλος: Τι είχε πει στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2015

Η ευθύνη διοικήσεων και τραπεζικών στελεχών για μια κατηγορία δανείων που χορηγήθηκαν σε κόμματα είχε αρχειοθετηθεί τον Απρίλιο του 2013, έπειτα από τροπολογία που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και συγκεκριμένα τους βουλευτές Χριστογιάννη, Τσουμάνη και Σταμενίτη, και είχε γίνει δεκτή!

Αυτό είχε κάνει γνωστό σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αντισυνταγματική» τη διάταξη και ζήτησε από τους εισαγγελείς να την καταργήσουν στα δικαστήρια. «Η σημερινή κυβέρνηση ούτε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε και δικαστικά πραξικοπήματα θα ανεχθεί. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει τη θέληση, και εγώ προσωπικά έχω επιφορτιστεί να δώσω τέλος στην αμνηστία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Παπαγγελόπουλος. Επίσης, είχε αναφέρει πως υπήρχε και άλλη δικογραφία, για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα, «η οποία όμως και αυτή τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη. Και κατά την άποψή μου η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».

Διαβεβαίωσε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε, ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητο ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς διαφορετικά «μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα