Υπερκατώτατος μισθός για 470.000 (και πλέον) Ελληνες

Στοιχεία σοκ από το υπουργείο: Δεν ξεπερνούν τα 100 € τον μήνα μεικτά οι αποδοχές 126.956 εργαζομένων

Μισθό που φτάνει έως τα… 100 ευρώ τον μήνα μεικτά λαμβάνουν 126.956 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν εργαζομένους μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, που εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν επίσης άλλοι 343.760 εργαζόμενοι που εισπράττουν από 100-400 ευρώ τον μήνα μεικτά. Γίνεται αντιληπτό ότι για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (470.716 άτομα), ο μισθός που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση υπολείπεται σημαντικά, ακόμα και από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μεικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών 511 ευρώ μεικτά).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι ο μέσος μισθός στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009-2014) έχει περικοπεί κατά 28%. Επίσης, θραύση κάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν ουσιαστικά αντικαταστήσει τις κλαδικές το ίδιο χρονικό διάστημα. Από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα προκύπτει ότι την τελευταία τριετία υπογράφηκαν από ομοσπονδίες εργαζομένων 492 επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ άλλες 402 υπογράφηκαν από ενώσεις προσώπων.

Ολα αυτά την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν πλεονέκτημα, έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών. Στην πρόταση αυτή διαφωνεί το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα