Νέα σχέδια από τον όμιλο Μυτιληναίου

Στο 1,84 δισ. ο φετινός τζίρος. Ανοιγμα της ΜΕΤΚΑ στην Γκάνα. Στόχος, μερίδιο 10% για την Protergia έως το 2018

Σε περίοδο μετασχηματισμού βρίσκεται ο όμιλος Μυτιληναίου, με στόχο να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των μετόχων, των εργαζομένων, των θυγατρικών του ομίλου και των μετόχων τους και της εθνικής οικονομίας, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της διοίκησης. Εξήγησε, όμως, πως για τη μορφή που θα πάρει ο όμιλος λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται τόσο η ελληνική συγκυρία όσο και οι δραστηριότητες των βασικών τομέων, δηλαδή ΜΕΤΚΑ (ενεργειακά έργα), αλουμίνιο, μέταλλα και ενέργεια.

Φέτος ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2015, γύρω στο 1,84 δισ. ευρώ, είπε ο επικεφαλής του ομίλου, με μικρή μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Στον τομέα του αλουμινίου και των ενεργειακών έργων που εκτελεί η ΜΕΤΚΑ υπήρξε μείωση εσόδων λόγω πτώσης τιμών μετάλλου και μείωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες μειώσεις αντισταθμίστηκαν από τη μεγάλη αύξηση που είχε η δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.

Για τη ΜΕΤΚΑ ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως αναδιατάσσει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, καθώς τα ενεργειακά έργα (EPC) περιορίζονται, με την εταιρία να δίνει έμφαση σε πιο σύνθετα έργα που περιλαμβάνουν διαχείριση παγίων, χρηματοδοτική συμμετοχή κ.ά. Ενα παράδειγμα είναι οι συζητήσεις που έχει με την κυβέρνηση της Γκάνα για την κατασκευή και λειτουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για την Αλουμίνιον της Ελλάδος ο Ευάγγ. Μυτιληναίος υποστήριξε πως μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ η βιομηχανία κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Ετσι καθίσταται πλήρως ανταγωνιστική, ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου, που σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Για την ενέργεια τόνισε πως δίνεται έμφαση στη λιανική αγορά μέσω της Protergia με στόχο την απόκτηση μεριδίου 10% μέχρι το τέλος του 2018. «Είναι ένα ποσοστό το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε» είπε και επισήμανε πως ο περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ανοίγει στον ανταγωνισμό μία αγορά 2,5 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα