Το ΔΝΤ τώρα καταβροχθίζει αφορολόγητο και απαλλαγές

Στο στόχαστρο, ιατρικές δαπάνες, δωρεές και μεταβιβάσεις. Πιέσεις και για νέες περικοπές με πλαφόν (1.200 €) στις συντάξεις

Τις απαιτήσεις του για μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, καθώς και για την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών επαναφέρει το ΔΝΤ, προκειμένου να δεχθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητεί να μπει πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις κύριες συντάξεις (παλαιές και νέες) και να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» για συντάξεις που έχουν εκδοθεί έως τις 12 Μαΐου 2016.

Ως προς τα φορολογικά, το ΔΝΤ ζητεί τη μείωση του αφορολογήτου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες στα 5.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το αφορολόγητο όριο ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και είναι κλιμακωτό. Μετά και τις αλλαγές του 2016, προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ για όσους αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με δύο προστατευόμενα τέκνα. Οσοι έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα δικαιούνται αφορολόγητο 2.100 ευρώ.

Σε περίπτωση που περάσει η απαίτηση του ΔΝΤ, θα προκύψει πρόσθετος φόρος ακόμη και για τα εισοδήματα των 360 ευρώ μηνιαίως (μεικτά), όσο, δηλαδή, είναι το επίδομα ανεργίας που χορηγείται για 12 μήνες σε όσους έχασαν τη δουλειά τους.
Ο πρόσθετος φόρος που επιφυλάσσει η πρόταση του ΔΝΤ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου είναι κατά περίπτωση ο εξής:

  • Αγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: 800 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ).
  • Εγγαμος με 1 παιδί: 850 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 8.863 ευρώ).
  • Εγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 9.090 ευρώ).
  • Εγγαμος με 3 παιδιά: 1.000 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 9.545 ευρώ).

Παράλληλα, το ΔΝΤ πιέζει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση όλων των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, η έκπτωση φόρου για δωρεές, καθώς και το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές πρώτης κατοικίας.

Η υποδόση Νο2 σε καλό δρόμο

Τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται ότι ανοίγουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τη ροή πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία δείχνουν πληρωμή 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Στις 10 Οκτωβρίου το Eurogroup ενέκρινε χωρίς να εκταμιεύσει υποδόση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που σχετίζονταν με την ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων. Για το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ το Eurogroup ζήτησε τα στοιχεία του, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχει πέσει στην αγορά τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχαν προηγουμένως εκταμιευτεί γι’ αυτό τον λόγο (περίπου 1,8 δισ. ευρώ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα