ΕΕ: Ξέχασαν τα προβλήματα για να χτυπήσουν τη Ρωσία

Στη Σύνοδο, οι 28 ηγέτες θέλησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία,  αλλά δεν συμφώνησαν 

Οι 28 προσπαθούν να βγάλουν από το μυαλό τους την αποσύνθεση της ένωσης, είτε πρόκειται για τη δρομολογημένη, έστω κι αν καθυστερεί, αποχώρηση της Βρετανίας είτε για την κατάρρευση του μύθου της εταιρικής αλληλεγγύης την οποία αποδόμησε η προσφυγική κρίση – με τους εταίρους να αρνούνται να μοιραστούν το φορτίο των εισροών με τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πριν από τη σύνοδο πως αναμένει την επιβολή κυρώσεων στους εταίρους που δεν σέβονται τους κανόνες της Ε.Ε. και αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες.

Για να αντισταθμίσουν αυτά που τους χωρίζουν, όμως, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να «ανακαλύψουν» και πάλι τον παλιό εχθρό που τους ενώνει. Ετσι η σύνοδος που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και ήταν προγραμματισμένο να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στη συμφωνία με την Τουρκία για τις επαναπροωθήσεις, στο ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (που κινδυνεύει εξαιτίας της απόρριψής της από τους Βαλόνους) και λιγότερο στο χρονοδιάγραμμα του Brexit, εστίασε τελικά στη Ρωσία.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άνοιξε με τις δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο θέμα ενδεχόμενης επιβολής πρόσθετων ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στο Χαλέπι, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπερθεμάτισε, ζητώντας μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα, για να σταματήσουν οι «αποκρουστικές φρικαλεότητες στη Συρία». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε κάθε απειλή κυρώσεων στη Ρωσία «χρήσιμη», ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (με την οποία είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο βράδυ υπέρ της απειλής κυρώσεων) είπε απλά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στην πράξη, πάντως, δεν αποδείχθηκε τόσο εύκολο οι Ευρωπαίοι να ενωθούν, ούτε απέναντι στον «κοινό εχθρό». Μέχρι αργά το βράδυ διαφαίνονταν δυσκολίες στο να συμφωνήσουν οι 28 στην επιβολή νέων, αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Αλλωστε, μόλις προ μηνών πολλοί εταίροι ζητούσαν την άρση εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί με αφορμή την ουκρανική κρίση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα