Πώς θα δοθούν 150.000.000 σε μικρομεσαίους

Εως τις 30 Νοεμβρίου η υποβολή των προτάσεων από τους ενδιαφερομένους για ένταξη στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Αρχισε το πρόγραμμα παροχής ενισχύσεων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 30ή Νοεμβρίου του 2016. Ο συνολικός προϋπολογισμός για φέτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 100.000.000 ευρώ αφορούν την επιχορήγηση επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 50.000.000 ευρώ θα δοθούν ως φορολογική απαλλαγή.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης:
• Για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς το κατώτατο όριο είναι τα 250.000 ευρώ.
• Για μικρές επιχειρήσεις, τα 150.000 ευρώ.
• Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα 100.000 ευρώ.
Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (τις Ομάδες Παραγωγών) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις το κατώτατο όριο των επενδυτικών σχεδίων είναι τα 50.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο καθεστώς απευθύνεται αποκλειστικά σε νεοσύστατες ή υπό ίδρυση ανεξάρτητες μικρομεσαίες, που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου.

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν ταυτόχρονα τα τρία παρακάτω κριτήρια:
• Να είναι μικρομεσαίες.
• Να είναι υπό σύσταση ή νεοσύστατες (νεότερες των επτά ετών).
• Να είναι ανεξάρτητες (με τον τρόπο που ορίζεται η ανεξαρτησία στον νόμο).
Οι δαπάνες που ενισχύονται διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

1
Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων που περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των πιθανών δαπανών (π.χ. ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού). Τέτοιες είναι η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, η αγορά συνολικά κτιρίων, μηχανημάτων και εξοπλισμού από παραγωγική μονάδα που έχει παύσει τη λειτουργία της, η αγορά καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού, τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων, η αγορά δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας κ.λπ.

2
Δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων που περιλαμβάνουν μελέτες και αμοιβές συμβούλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έξοδα εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να διεκδικήσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι τα εξής:
• Φορολογική απαλλαγή.
• Επιχορήγηση 70% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης.
• Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
• Επιδότηση μισθολογικού κόστους.

Τα ποσοστά των περιφερειακών ενισχύσεων για τις σχετικές δαπάνες κυμαίνονται από 20% έως 45% ανάλογα με την περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης.
Τα ποσοστά των εκτός περιφερειακών ενισχύσεων για τις δαπάνες συμβούλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 50% και μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ και για τα έξοδα εκκίνησης είναι 100% και έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα