Νέα μελέτη: Η μαστίχα Χίου μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως και 5%

Η μαστίχα Χίου, η φυσική ρητίνη από τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα της Χίου, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως 5%, σύμφωνα με νέα ελληνική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδιολογική Κλινική στο νοσοκομείο του νησιού, «Σκυλίτσειο».

Μάλιστα, η μαστίχα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη, που δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή, όπως είπε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» Νίκος Σμυρνιούδης στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, την περασμένη Πέμπτη.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μαστίχα Χίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή, που συστήνει ο γιατρός στους ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη.
«Η μελέτη ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της μαστίχας στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου. Χορηγήσαμε μαστίχα σε 200 άτομα και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μια μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η ομάδα του κ. Σμυρνιούδη προχώρησε σε δεύτερη μελέτη, που αφορούσε αποκλειστικά ανθρώπους οι οποίοι είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (πάνω από 200), αυξημένο σωματικό βάρος και οριακά αυξημένο σάκχαρο: «Στη δεύτερη μελέτη εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της κακής χοληστερόλης) κατά 5%».

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, αν και δεν γνωρίζουν ακόμα πώς ακριβώς δρα η μαστίχα, ωστόσο παρατήρησαν ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα.

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα