H Iταλία απειλεί την ΕΕ ότι θα γίνει «Ουγγαρία»

Θα κλείσουμε τα σύνορα αν δεν γίνει αποδεκτό το έλλειμμα 2,3% λέει ο υπουργός Οικονομικών

Την έμμεση απειλή προς τις Βρυξέλλες ότι, αν δεν αποδεχθούν τον ιταλικό προϋπολογισμό όπως τον προτείνει η Ρώμη -με αναπτυξιακό προσανατολισμό, έλλειμμα 2,3% και πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 1%-, θα επιλέξουν την «αρχή του τέλους», ενώ η Ιταλία θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας στο προσφυγικό, δηλαδή κλειστά σύνορα και άρνηση υποδοχής προσφύγων, διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι.

Ο Πιερκάρλο Πάντοαν μιλώντας στην κυριακάτικη «Repubblica» απέδωσε άλλωστε στην προσφυγική κρίση, όπως και στον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, τις αυξημένες ανάγκες δαπανών του προϋπολογισμού που αναμένεται να διογκώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από το 2% που είχε συμφωνηθεί με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη «να διαλέξει με τίνος το μέρος είναι» αναφορικά με τις απαιτήσεις για εξωπραγματικά χαμηλά ελλείμματα, ενώ προέταξε το μήνυμα των χωρών της G20 που, όπως τόνισε, «προσανατολίζονται όλες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, απέναντι στη λιτότητα και με στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Φιλόδοξες εκτιμήσεις

Οι Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι η Ιταλία όφειλε να περιορίσει το προβλεπόμενο έλλειμμα ακόμα περισσότερο από το 2% και διαμήνυαν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια «ευελιξίας». Εκτιμούν επίσης ότι ο αναπτυξιακός στόχος για ρυθμό 1% μέσα στο 2017 είναι μάλλον φιλόδοξος, αφού δεν είναι ορατά τα σημάδια ανάκαμψης στη χώρα.

Ετσι ο Πάντοαν, ο οποίος πάντως δηλώνει ότι θεωρεί «συνετό» τον αναπτυξιακό στόχο του 1%, κατέφυγε στην προειδοποίηση αυτή συνδέοντάς την με το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα, για το οποίο ούτε οι Βρυξέλλες ούτε οι εταίροι έχουν να προτείνουν αξιόπιστη λύση: το προσφυγικό. Η Ευρώπη «μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης, ή μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Ουγγαρίας, αυτόν που στους μετανάστες υψώνονται τείχη και ο οποίος δρόμος πρέπει να κατακριθεί. Ετσι όμως θα ήταν η αρχή του τέλους» είπε χαρακτηριστικά ο Πάντοαν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα