Να τετραγωνίσει τον… κύκλο προσπαθεί το ΣτΕ

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Μ άχη» νομικών επιχειρημάτων δόθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τέταρτης κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία άρχισε στις 17.30 και ολοκληρώθηκε στις 21.30, για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά και τη νομιμότητα των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν την ψήφισή του για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου για το ζήτημα. Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Παπαγεωργίου είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (υπ’ αριθμόν 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και αυτή η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ και της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ επιταγή του νόμου Παππά.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σύμβουλοι Επικρατείας επί του ζητήματος, διαδικασία που θα συνεχιστεί στην επόμενη διάσκεψη, την πέμπτη κατά σειρά, η οποία έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα.

Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα που κρίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αυτό της «παράκαμψης» του ΕΣΡ από τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Επικρατείας.

Ενα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αφορά τον περιορισμό του αριθμού των αδειών στις τέσσερις, με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να βάλλουν κατά της επίμαχης ρύθμισης, επικαλούμενοι παραβίαση του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Εκτιμήσεις

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για το εν λόγω ζήτημα δεν αποκλείεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικρατείας να οδηγηθεί σε μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο για διάφορες διατάξεις του νόμου Παππά. Σε κάθε περίπτωση, εάν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφανθεί ότι είναι συνταγματικός ο νόμος Παππά και όλες οι επιμέρους διατάξεις του, η διαδικασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν κρίνει αντισυνταγματικό δηλαδή τον νόμο, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και σίγουρα θα χρειαστεί νέα ρύθμιση και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του θα ανακοπούν.

Κρέτσος: Αιχμές πάλι για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης!

Τον μεγάλο εκνευρισμό που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για το φιάσκο, όπως εξελίσσεται, των τηλεοπτικών αδειών φανερώνει η πρωτοφανής δήλωση του Λευτέρη Κρέτσου ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές», με το σκεπτικό ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις, όποιες και αν είναι.

Ο κ. Κρέτσος επανέλαβε πως, αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε υποχρέωση της Πολιτείας είναι να επιστρέψει στο σύνολό τους τα χρήματα στους δικαιούχους. «Θα λείψουν από άλλες δράσεις για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που κινούνται στα όρια της φτώχειας» ανέφερε. Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι μόνο ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha παρουσίασε το 2015 ισολογισμό, ενώ για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ που θα χάσουν τη δουλειά τους είπε ότι προβλέπεται ειδική στήριξη από επιδόματα ανεργίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα