Και τμήμα ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

Παρουσιάστηκε χθες και επίσημα το πλήρες πρόγραμμα συμμετοχών και αφιερωμάτων. Στο Ολύμπιον 3 Νοεμβρίου ανοίγει η αυλαία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

A κριβώς 10 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξή του το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε χθες όλα τα χαρτιά του. Η γενική διευθύντρια της διοργάνωσης Ελίζ Ζαλαντό και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσίασαν χθες το μεσημέρι το πλήρες πρόγραμμα, τονίζοντας ότι από φέτος θεσμοθετείται και επισήμως τμήμα ελληνικών ταινιών.

Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 3 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπιον η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Πάτερσον», μια δυνατή ιστορία με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Ανταμ Ντράιβερ. Η ταινία λήξης (θα προβληθεί στις 13 Νοεμβρίου) θα είναι το δράμα εποχής «Η χορεύτρια» της Στεφανί ντι Τζιούστο με πρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Soko, η οποία μάλιστα θα δώσει το «παρών» στη διοργάνωση.

Τι έχουν ετοιμάσει για εμάς όμως οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης τη φετινή χρονιά; Στο τμήμα του ελληνικού κινηματογράφου συνολικά 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους θα προβληθούν (οι 16 από αυτές σε πρώτη προβολή), πέντε μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα Φεστιβάλ των Καννών, του Λοκάρνο και του Τορόντο αλλά και όλα τα βραβευμένα φιλμ από το πρόσφατο φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Μεταξύ αυτών και τα φιλμ «Αγάπη, αγάπη, αγάπη» του Κώστα Ζάπα αλλά και ο «Ετερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα παρουσιαστούν συνολικά 16 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν το «The stopover» των αδερφών Κουλέν με την Αριάν Λαμπέντ (απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών), το ατμοσφαιρικό ισλανδικό φιλμ «Η πέτρα της καρδιάς» του Gudmundsson Arnar αλλά και το ουγγρικό φιλμ «Kills on wheels» του Attila Till.

Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται και η ταινία «Η πιο ευτυχισμένη ημέρα στη ζωή του Ολι Μάκι» του Juhop Kuosmanen, η «Λαίδη Μάκμπεθ» του William Olroyd αλλά και η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.
Στο φεστιβάλ θα υπάρξουν εφέτος δύο αφιερώματα στον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντιέ αλλά και στον Αργεντινό κινηματογραφιστή Λεονάρντο Φάβιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο θρυλικός διευθυντής φωτογραφίας (γνωστός από τις ταινίες του «Επάγγελμα ρεπόρτερ») Λουτσιάνο Τόβολι, ο οποίος θα δώσει ένα masterclass.

Προσθήκες
Μια από τις νέες… προσθήκες του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι η ζώνη «Round midnight», στην οποία θα προβληθούν ταινίες μυστηρίου από όλο τον κόσμο.
Ακόμη η θεματική «Ματιές στα Βαλκάνια» θα είναι αφιερωμένη στις καλύτερες βαλκανικές ταινίες, ενώ για πρώτη φορά εφέτος -σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, τη Στέγη αλλά και την κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία- βελτιώνεται η προσβασιμότητα στις αίθουσες, έτσι ώστε να είναι προσεγγίσιμες από όλους. Να θυμίσουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στις αίθουσες Ολύμπιον, «Παύλος Ζάννας» αλλά και στις αίθουσες του Λιμανιού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα