Η ομιλία του για τη δημοκρατία και η πρόσκληση στους νέους να μείνουν στη χώρα για να μεγαλουργήσουν!
Ρεπορτάζ
Ελενα Στάθου –
Ελευθερόγλου
Με μια ομιλία «ύμνο» στη δημοκρατία και την Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, χθες το μεσημέρι. Οι 1.000 και πλέον παρευρισκόμενοι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» υποδέχτηκαν τον Αμερικανό πρόεδρο με θερμότατα χειροκροτήματα και επιφωνήματα, κάτι που δεν συνέβη όταν νωρίτερα είχε μπει στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας και άρχισε την ομιλία (την έγραφε ο ίδιος εδώ και καιρό) «παρακαταθήκη» με ένα «γεια σας» και ένα «καλησπέρα» στα ελληνικά, ενώ την τελείωσε με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς», επιχειρώντας να «ντοπάρει» τον ελληνικό λαό που υποφέρει από το Μνημόνιο.
Χαρακτηριστικό ήταν το κάλεσμα που έκανε στους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα λέγοντας: «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε. Η δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό».
Ευγνωμοσύνη
«Ηθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ομπάμα (ευχαρίστησε και τον κ. Τσίπρα που υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις), «γιατί έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού» και μίλησε με ευγνωμοσύνη για τις καρδιές που συγκλονίστηκαν από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, για τα μυαλά που άνοιξαν από τις ιστορίες του Θουκυδίδη και του Ηροδότου και για την κατανόηση του κόσμου που διευρύνθηκε από τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Περικλή και τη δημοκρατία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χρόνια που ζούσε στο Σικάγο, όπου έμαθε κι άλλες ελληνικές λέξεις, όπως φουστανέλες, ούζο και σπανακόπιτα.
Το «Αξιον Εστί»
Συνεχίζοντας είπε ότι ήθελε να έρθει για να δει την Ακρόπολη, αλλά και για να εκφράσει «ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», θυμίζοντας τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το «Αξιον Εστί». Ειδική αναφορά έκανε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κλέβει τις εντυπώσεις στο NBA και βελτιώνεται κάθε μέρα.
Στο μανιφέστο του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση (σαφέστατα την υποστήριξε λέγοντας ότι μπορεί να φέρει ειρήνη και ευημερία), αλλά επισήμανε και τις παθογένειές της, σε μια εποχή που στην Αμερική και αλλού κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις που την πολεμούν.
«Εχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η δημοκρατία και το κράτος» είπε και συνεχίζοντας τον ύμνο του προς τη δημοκρατία και τις αξίες του ανθρωπισμού, της ισότητας και των δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι στις μέρες μας τα ιδανικά αυτά αμφισβητούνται.
«Εγώ θα πω πως ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία είναι αληθές ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση».
Ο απερχόμενος πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του: «Ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το Προσφυγικό».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε: «Ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες σας. Αλλά εγώ τις γνώριζα. Ενας από τους λόγους της επίσκεψής μου ήταν να καταδείξω τα σημαντικά βήματα που έχετε κάνει. Θα συνεχίσετε να έχετε τη στήριξη των ΗΠΑ. Κι εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία. Το ΔΝΤ είπε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η Ελλάδα. Εχουν δίκιο, γιατί πρέπει οι άνθρωποι να δουν φως στο τέλος του τούνελ».
Τελειώνοντας την ιστορική ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε ακόμα μια ελληνική λέξη, το «φιλότιμο», ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στην ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Κύριε διευθυντά,
αναρωτιέμαι, μετά την υπέροχη ομιλία Ομπάμα (ύμνος για τη χώρα μας), όπου είπε όλα αυτά τα συγκλονιστικά κάποιος που αγαπάει την Ελλάδα και δεν έπραξε απολύτως τίποτα, τι θα… έκανε ένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ που ίσως τη μισούσε;
Ω.
▷Ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε αρκετά νωρίς στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συνοδευόμενος από τον αδελφό του, Νίκο. Ωστόσο, τα μεγαλεία άλλων εποχών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε να κάθεται στην ακριανή σειρά, στην τρίτη θέση, πίσω από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και την Ελενα Κουντουρά!
▷Την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησαν εκατοντάδες νέοι Αμερικανοί, οι περισσότεροι παιδιά των τελευταίων τάξεων του λυκείου ή πρωτοετείς φοιτητές. Η παρουσία τους ήταν ιδιαίτερα αισθητή, όχι μόνο στον αύλειο χώρο αλλά και μέσα στην αίθουσα, αφού κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στους νέους τα παιδιά χειροκροτούσαν με πάθος και επιφωνήματα.
▷Aπό νωρίς το πρωί, οι δύο ουρές -μία για τους καλεσμένους και μία για τους δημοσιογράφους- στις εισόδους του Κέντρου Πολιτισμού ήταν τεράστιες και προχωρούσαν με πολύ αργό ρυθμό. Ο λόγος ήταν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας εντός του χώρου, που απαιτούσαν από όλους να περάσουν από έλεγχο, ανάλογο με εκείνον των αεροδρομίων.
▷Mια ομάδα από περίπου 20 νεαρές προσφυγοπούλες, που φιλοξενούνται στη δομή του Ελληνικού, βρέθηκαν στο «Σταύρος Νιάρχος» και παρακολούθησαν την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Τα κορίτσια με τις πολύχρωμες μαντίλες έκλεψαν την παράσταση, καθώς σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας ήταν όρθιες στο θεωρείο, τραβούσαν ασταμάτητα φωτογραφίες, χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο.
▷Μεταξύ των καλεσμένων, ξεχώρισε ο πρίγκιπας Νικόλαος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος βρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού μαζί με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ. Ο πανύψηλος και πάντα διακριτικός πρίγκιπας και η πανέμορφη Τατιάνα τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων λίγο πριν από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Μαριάννες που έδωσαν μαθήματα κομψότητας
Παρόλο που από το προχθεσινό επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο απουσίαζαν (λόγω του πρωτοκόλλου, αφού η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μισέλ Ομπάμα, δεν συνόδευσε τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτό το ταξίδι) οι σύζυγοι των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δύο άλλες κυρίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω τους τα φλας των φωτογράφων. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Μαριάννα Λάτση παρέδωσαν μαθήματα κομψότητας, αφού φόρεσαν μαύρα φορέματα, κάνοντας έτσι μια ασφαλή επιλογή, στα οποία όμως καθεμία πρόσθεσε την «πινελιά» που ταιριάζει στην προσωπικότητά της.
Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO εμφανίστηκε με μαύρη δημιουργία, με γεωμετρικούς ώμους και εντυπωσιακή ζώνη σφιγμένη στη μέση της, την οποία ανέδειξε επιλέγοντας κομψά κοσμήματα και μια λιτή τσάντα ίδιου χρώματος. Προτίμησε να πιάσει τα μαλλιά της σε «χαλαρό» κότσο και να κάνει ένα «ήσυχο» γαλλικό μανικιούρ.
Η χειραψία
Η Μαριάννα Λάτση, η οποία αντάλλαξε και χειραψία με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, επέλεξε επίσης το κλασικό little black dress, όμως φρόντισε να κρατήσει «χαμηλούς τόνους» στα αξεσουάρ, αφού το χαρακτηριστικό της δημιουργίας που φόρεσε ήταν η διαφάνεια στο μπούστο και στα μανίκια. Τα χρυσά σκουλαρίκια, το ρολόι και το βραχιόλι με τους πολύτιμους λίθους ήταν τα μοναδικά κοσμήματά της, ενώ προτίμησε κόκκινο μανικιούρ, σχεδόν άχρωμο κραγιόν και άφησε τα μαλλιά της ελεύθερα στους ώμους της.
Μαύρο φόρεμα επέλεξε και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία έκανε ελάχιστο μακιγιάζ, κρατώντας πολύ λιτή την εμφάνισή της.
Υπουργοί, επιχειρηματίες στο «Νιάρχος»
Από νωρίς το πρωί, καλεσμένοι και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σκηνές πρωτόγνωρες για την Ελλάδα, καθώς υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, πρόεδροι πάσης φύσεως, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και λοιποί «επώνυμοι» στάθηκαν όρθιοι για περισσότερη από μία ώρα στην ουρά, περιμένοντας τη σειρά τους για να μπουν στο εσωτερικό του ιδρύματος και να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
Μεταξύ άλλων, στον χώρο βρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νότης Μηταράκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Δένδιας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αδελφό του Νίκο, ο πρίγκιπας Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, οι επιχειρηματίες και καναλάρχες Βαρδής Βαρδινογιάννης -μαζί με τη σύζυγό του Μαριάννα-, Γιάννης Αλαφούζος και Θοδωρής Κυριακού. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο Σπύρος Νιάρχος.
Το (αποθεωτικό) μήνυμα στο βιβλίο της Προεδρίας
Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτύπωσε την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την ιστορία του τόπου μας με ένα αποθεωτικό για την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της μήνυμα, που έγραψε στο βιβλίο της Προεδρίας το βράδυ της Τρίτης.
Μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατευθύνθηκε, συνοδεία του Προκόπη Παυλόπουλου, στην αίθουσα διαπιστευτηρίων, όπου και υπέγραψε -με το αριστερό, ως αριστερόχειρ που είναι- το βιβλίο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην Ελλάδα, της οποίας το πνεύμα διαμόρφωσε τον κόσμο. Εύχομαι η φιλία των λαών μας να διαρκεί πάντοτε» έγραψε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος το διήμερο της παραμονής του στην Αθήνα δεν σταμάτησε να αναφέρεται με θερμά λόγια στην ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη του ελληνικού πνεύματος στον σύγχρονο κόσμο και στις ΗΠΑ.
Ποιοι Βορειοελλαδίτες παρέστησαν
Ασφυκτικά γεμάτο ήταν χτες το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» για την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Οι προκλήσεις έγιναν «μαγικά» χαρτάκια, οι όρθιοι ήταν πολλοί, ενώ δεν έλειψαν και οι παρουσίες από τον Βορρά και τη Θεσσαλονίκη, που έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν την τελευταία ομιλία του Αμερικανού προέδρου.
Ανάμεσά τους και αρκετά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που ήταν ένας από τους πολλούς κυβερνητικούς που παραβρέθηκαν. Ηταν εκεί επίσης οι βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας (Ν.Δ.), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι, Β’ Θεσσαλονίκης).
Παρουσίες υπήρχαν και από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ηταν εκεί οι δήμαρχοι Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης και Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και Λίνα Λιάκου, καθώς και η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Τζελίνα Μακραντωνάκη, ενώ πρόσκληση είχε και ο φανατικός πολιτικός φίλος του Ομπάμα Απόστολος Τζιτζικώστας, που όμως βρισκόταν εκτός Ελλάδας.
«Θα τη θυμόμαστε»
«Ηταν μια ιστορική ομιλία, που θα τη θυμόμαστε χρόνια, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματική. Από τη δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα έως την κοινωνική συνοχή, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τη δύναμη των πολιτών. Επίσης, ήταν πολύ θετική και για την Ελλάδα» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Πέγκας, ενώ η κυρία Μάρκου έκανε λόγο για «μια πολύ ωραία και εμπνευσμένη ομιλία».
Ν. Οικονόμου