Το «νεκρικό» βασίλειο του Τουταγχαμών

Ο χρυσός θρόνος, η μούμια, η ταφική μάσκα και όλοι οι «θησαυροί» που βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ παρουσιάζονται στην Αθήνα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Αιγυπτιακές σφίγγες, εντυπωσιακά αγάλματα, σαρκοφάγοι με επιχρυσωμένες λεπτομέρειες, η περίφημη «Στήλη της Ροζέτα», λάρνακες με σκαλισμένα ιερογλυφικά, αλλά και η μούμια του Τουταγχαμών. Ολοι οι «θησαυροί» που συνόδευαν έναν από τους διαδόχους του Αμενόφι, τον Τουταγχαμών -αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες των μεγαλύτερων μουσείων του πλανήτη- από σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα, στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πρόκειται για την παρουσίαση με τίτλο «Τουταγχαμών – ταξίδι στην αιωνιότητα», η οποία περιλαμβάνει όχι φυσικά τα ίδια τα έργα (ένας δανεισμός τόσο πολλών αντικειμένων θα ήταν απαγορευτικός), αλλά πιστά αντίγραφα όλων των κτερισμάτων που βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ, η ανακάλυψη και το άνοιγμα του οποίου στις αρχές του 20ού αιώνα συνοδεύθηκαν από απίστευτες ιστορίες και, φυσικά, από τη θρυλική κατάρα που ενέπνευσε αρχαιολόγους, κινηματογραφικούς παραγωγούς και συγγραφείς.

Η παρουσίαση, η οποία θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και εφαρμογές πολυμέσων, περιλαμβάνει ακριβή αντίγραφα των χρυσοποίκιλτων αντικειμένων που «θάφτηκαν» μαζί του και σήμερα κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου του Καΐρου του Λούξουρ, του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εισαγωγή στην έκθεση γίνεται με τις περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, τα αγάλματα διάσημων βασιλιάδων τόσο του ίδιου του Τουταγχαμών όσο και του πατέρα του, Ακενατών, αλλά και με μια αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του.

Ακολουθούν οι μούμιες του Τουταγχαμών, ο χρυσός θρόνος του, η περίφημη ταφική μάσκα του, χρυσές σαρκοφάγοι, καθώς και άλλα ευρήματα από την ανασκαφή του 1922, η οποία έγινε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Η ιστορία του Φαραώ παρέμενε για αιώνες άγνωστη, ωστόσο το γεγονός ότι ο τάφος του ήταν ο πρώτος βασιλικός που εντοπίστηκε ασύλητος ανέδειξαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους σημαντικότερους της Αιγύπτου. Από ό,τι γνωρίζουμε, βασίλευσε περίπου εννέα χρόνια, καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, με τις τελευταίες έρευνες να δείχνουν ότι αυτό έγινε με βίαιο τρόπο. Ο θάνατος πολλών μελών της ομάδας του Κάρτερ λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου ενέπνευσε τον περίφημο θρύλο της «κατάρας του Τουταγχαμών».

* Info: Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα