Παυλόπουλος: «Φτάνει πια με την άγρια λιτότητα»!

Συνάντηση με Ολάντ, που δήλωσε ότι και η Ε.Ε πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Αυστηρό μήνυμα προς Βερολίνο και «δορυφόρους», που επιμένουν σε πολιτικές λιτότητας, έστειλε από τη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οφείλεται εν πολλοίς και σε αυτές τις πολιτικές που συνθλίβουν το κοινωνικό κράτος και δίνουν τροφή σε ακραία πολιτικά μορφώματα.

«Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ελληνική κρίση. Είναι γενικευμένη κρίση, η οποία οφείλεται σε μια λανθασμένη πολιτική λιτότητας. Δεν είπα γενικά μια πολιτική οποιασδήποτε λιτότητας. Είναι αυτή η πολιτική λιτότητας που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι αδιέξοδη. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε, γιατί δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, πλήττει το κοινωνικό κράτος και δίνει τροφή σε μορφώματα, του φασισμού και του ναζισμού, που απειλούν πολλές χώρες της Ευρώπης και που η Γαλλία τούτη τη στιγμή υφίσταται» ανέφερε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του.

Προσφυγικό

Για το Προσφυγικό επανέλαβε ότι «πρώτη προϋπόθεση είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και εκεί χρειάζεται η συνεργασία Ευρώπης – ΗΠΑ – Ρωσίας, ώστε να λύσουμε το Προσφυγικό με όρους που ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Αναφορικά με τις πρόσφατες αναθεωρητικές δηλώσεις Ερντογάν σημείωσε ότι «όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου που καθορίζει τα σύνορα της Ευρώπης, πλήττει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υπόσταση μέλους της διεθνούς κοινότητας».

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα, με κορυφαία την οικονομία και το Προσφυγικό, καθώς και το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αποφάσεις που μας οδήγησαν σήμερα σε μια πολύ σημαντική φάση αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τήρησε τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη πρέπει επίσης να τηρήσει τις δικές της». Για τη δε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα όλες τις αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στον συγκεκριμένο στόχο».

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» 

Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, με τις οποίες επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια εκλογών, το Μαξίμου επανέρχεται στο θέμα με ανεπίσημο κείμενο που εξέδωσε.
Σε αυτό τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο εμφατικό τρόπο, κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, την επόμενη κιόλας μέρα ο κυριακάτικος τύπος δημιούργησε μια φανταστική εικόνα, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες εκλογών. Οπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να βάλουν τέλος και στο θέμα της ψήφισης μέτρων, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται έτοιμοι να αποδεχτούν τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. «Το λέμε, λοιπόν», τονίζουν από το Μαξίμου, «για ακόμη μια φορά: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων και η κυβέρνηση θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία».

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Πολ. Γραμματείας, ανέφερε ότι ποντάρουμε στο ΔΝΤ, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του για 1,5% πλεόνασμα, τονίζοντας ακόμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές απαιτήσεις που υπερβαίνουν όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα