Αρχαία πόλη αποκαλύπτεται στη Θεσσαλία

Αν και η ύπαρξή της είναι γνωστή, έρευνες στο Στρογγυλοβούνι Καρδίτσας κάνουν λόγο για έναν μεγάλο οικισμό του 5ου αι. π.Χ.

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μια «άγνωστη» αρχαία πόλη 2.500 ετών «αποκαλύπτεται» στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. Ελληνες, Σουηδοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν έρευνες στον απομονωμένο λόφο Στρογγυλοβούνι, που ορθώνεται πάνω από τις απέραντες πεδιάδες της δυτικής Θεσσαλίας, καταλήγοντας πως τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της περιοχής (γνωστά στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 200 χρόνια) ανήκουν σε έναν αρκετά μεγάλο αστικό οικισμό.

Οι αρχαιολόγοι προέρχονται από τα πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ, του βρετανικού Μπορνμάουθ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, αλλά και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, και τα πορίσματά τους (σημειωτέον, οι έρευνες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2016) δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Μάλιστα, λόγω του ότι η είδηση της ανακάλυψης μιας αρχαίας πόλης στη Θεσσαλία έκανε τον γύρο του κόσμου, τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος έσπευσαν να τονίσουν πως «τα κατάλοιπα στην περιοχή είναι γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και η συνεργασία μας εστιάζεται στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών του χώρου». Ιχνη από οχυρωματικά τείχη, πύργους αλλά και αρχαία αγγεία και νομίσματα, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., βρέθηκαν εκεί, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για την περιοχή.

«Εντοπίσαμε την πλατεία ενός οικισμού αλλά και ίχνη ενός δρόμου, που μας υποδεικνύει πως έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά μεγάλη πόλη» ανέφερε ο κ. Ρόμπιν Ρόνλαντ, διδακτορικός φοιτητής Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ερευνών. «Βρήκαμε ακόμη αρχαία κεραμικά αλλά και νομίσματα, τα οποία μας βοηθούν να χρονολογήσουμε την περιοχή κοντά στον 5ο αι. π.Χ., ωστόσο πιστεύουμε πως η πόλη άνθησε από τον 4ο έως και τον 3ο αι. π.Χ., προτού εγκαταλειφθεί για άγνωστο λόγο, ο οποίος ίσως συνδέεται με τη ρωμαϊκή κατάκτησή της».

Τυχαία επιλογή

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο κάπως… τυχαία! Και αυτό διότι ο ίδιος βρέθηκε μαζί με συνάδελφό του στην περιοχή την περασμένη χρονιά για μια άλλη έρευνα, ωστόσο ο λόφος τούς τράβηξε αμέσως την προσοχή.
Πεποίθησή του είναι πως ο λόφος κρύβει πολλά μυστικά. Για αυτό και όλη η ομάδα θα επιστρέψει στο σημείο τον ερχόμενο Αύγουστο, προσπαθώντας να ανακαλύψει περισσότερα για την αρχαία αυτή πόλη. Μάλιστα, οι ερευνητές θέλουν να αποφύγουν τις ανασκαφές και να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους για να μελετήσουν τα ευρήματα, προκειμένου να αφήσουν το μέρος όπως ακριβώς το έχουν βρει.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και αρκετοί ερευνητές κατά το παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν κάπως παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μελέτη μας πιστεύουμε πως θα συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό γνώσης για την περιοχή και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια στο ελληνικό έδαφος που πρέπει να έρθουν στο φως». Αξίζει να τονιστεί πως το ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο της Αθήνας αλλά και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

•Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ενδιαφέρον αρχαιολογικό εγχείρημα μπορεί να βρει κανείς μέσα από το blog vlap.se/blog.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα