Πυρετός στο Κυπριακό εν όψει της διάσκεψης!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το Κυπριακό, εν όψει και της διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Σε Κύπρο και Ελλάδα υπάρχει έντονη κινητικότητα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή γραμμή απέναντι στις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Αναστασιάδης δεν συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα θα καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κατ’ ιδίαν ενημέρωση, θέλοντας αφενός να ακούσει τις απόψεις τους και αφετέρου να μεταφέρει το κλίμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων και των πρωτοβουλιών που αναμένεται να ληφθούν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στην εφημερίδα «Πολίτης» διεμήνυσε ότι θα εκπροσωπήσει ο ίδιος την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ποτέ δεν έπαψε να είναι Πρόεδρος του μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στην Κύπρο, και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη αν η τουρκική πλευρά δεν καταθέσει χάρτη για το Εδαφικό.

Σημείωσε επίσης ότι, αν υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη και ο ίδιος τη θέσει σε δημοψήφισμα, θα γίνει κοινή εκστρατεία με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ξεκαθάρισε δε ότι, αν η συμφωνία απορριφθεί στο δημοψήφισμα, ο ίδιος δεν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης αναφέρθηκε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε συγκρατημένος και τόνισε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα υπέρμετρης ευφορίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία από τις 9 έως τις 11 του μήνα θα συζητηθούν οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού, με έμφαση στο Εδαφικό, και πως, αφού κατατεθούν οι χάρτες, η συζήτηση θα προχωρήσει στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα