«Χρυσή βίζα»: Αλλαγές μετά το μεγάλο φιάσκο!

Χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις λόγω μηδαμινής ανταπόκρισης. Θα αρκεί η αγορά ακινήτου 200.000 ευρώ από αλλοδαπούς

Από
τον Φ. Κόλλια

Αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή βίζα», που απευθύνεται σε ξένους αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας, ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και να βελτιωθεί η ελκυστικότητά του. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μείωση του ύψους του τιμήματος για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει κάποιος «Χρυσή βίζα» από τα 250.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο καταβολής του. Εξετάζεται, επίσης, η πιθανότητα να επιτρέπεται στους αγοραστές (σήμερα δεν επιτρέπεται) η άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, εφόσον το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσουν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή βίζα», μολονότι θεωρείται από τα ελκυστικότερα στην Ευρώπη, δεν έχει προσελκύσει ικανό αριθμό αγοραστών. Από πρόσφατη απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη προκύπτει ότι έως τις 5 Δεκεμβρίου οι χορηγηθείσες άδειες διαμονής μέσω του προγράμματος ανέρχονταν σε 1.456, όσον αφορά τους άμεσα δικαιούχους (την ίδια περίοδο το 2015 οι άδειες διαμονής ήταν 642, ενώ το 2014 ανέρχονταν σε 439). Κατά τον κ. Μουζάλα, «αντίστοιχη αυξητική τάση εμφανίζεται και στα στοιχεία των μελών των οικογενειών τους, καθώς και στους ανιόντες των δικαιούχων και των συζύγων αυτών. Στις 05.12.2016 ανέρχονταν σε 2.083 άδειες διαμονής, το 2015 ήταν 1.236, ενώ το 2014 ανέρχονταν μόλις σε 458 μέλη».

Φαίνεται, πάντως, πως στην κυβέρνηση έχουν εντοπίσει τα προβλήματα στην προώθηση του προγράμματος. Οπως προκύπτει από την ίδια απάντηση, τα προβλήματα συνοψίζονται στον τρόπο καταβολής του τιμήματος και ειδικότερα σε ενέργειες που αντίκεινται στις υφιστάμενες εκ του νόμου προβλέψεις, ήτοι στην καταβολή μέρους του τιμήματος με μετρητά ή μέσω τραπεζών που δεν υπάγονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πολλοί ξένοι αγοραστές δεν θέλουν να πληρώσουν σε μετρητά είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα σε τράπεζα (ενίοτε δεν διαθέτουν λογαριασμό!) είτε γιατί δεν θέλουν να τα εμφανίσουν στη χώρα τους κ.λπ.

Τι προβλέπει σήμερα το πρόγραμμα

• Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου
• Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Π.χ. απαιτείται μεταξύ άλλων η διαμονή στη χώρα για 7 χρόνια, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και άλλα.
• Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
• Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.
• Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.
• Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.
• Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού, κλπ, για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «Χρυσή Βίζα» πρέπει ο κάθε ένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα