Κυπριακό: Τι είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας-Ερντογάν

Σε κλίμα συναίνεσης χθες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σ ε κλίμα εθνικής συναίνεσης ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες και ενημέρωσε διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου) εν όψει της πολυμερούς για το Κυπριακό την Πέμπτη, στη Γενεύη. Στο ενδιάμεσο ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Κατά τη συνομιλία, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εάν διαφανεί η όποια λύση κατά τις διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων θα μεταβούν και οι δύο στη Γενεύη. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκπροσώπηση των δύο χωρών θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οσον αφορά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς, σε όλες διαφάνηκε η επικράτηση εθνικής γραμμής.

Υποστήριξη

«Υπάρχει καλό κλίμα και λόγω των ημερών» είπε ο πρωθυπουργός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε: «Ναι, αλλά οι διακοπές τελειώνουν γρήγορα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας λύσης στο Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, παράλληλα, την υποστήριξή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο, λέγοντας ότι «σε αυτή τη δύσβατη πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά», εννοώντας προφανώς λύση, χωρίς όμως παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. «Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. «Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μία ώρα διήρκεσε, περίπου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Συναντίληψη

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του, πρότεινε τη σύσταση μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τα εθνικά θέματα στον πρωθυπουργό. «Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούργια ιδέα» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. Απαισιόδοξος για λύση λόγω της αδιαλλαξίας της Αγκυρας εμφανίστηκε ο Βασίλης Λεβέντης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Τελευταίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε απαισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό καθώς, όπως είπε, «η Τουρκία κρατάει αδιάλλακτη στάση». Εθεσε μάλιστα ως προϋποθέσεις την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και το θέμα των εγγυήσεων και τόνισε ότι σε αυτά τα δύο θέματα «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», αναφέροντας πως υπάρχει «συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων».

Πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί στη Γενεύη

Με τα θέματα της διακυβέρνησης, της ασφάλειας και το περιουσιακό άρχισαν χθες στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού. Μέχρι στιγμής πάντως, και παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται, η ατμόσφαιρα παραμένει ομιχλώδης για το αν τελικώς θα διαμορφωθεί κλίμα λύσης, και αυτό οφείλεται στις «πονηριές» και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων χθες το πρωί οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναφέρθηκαν στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας και ειδικότερα στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ στην απογευματινή συνεδρίαση οι συνομιλίες των δύο, παρουσία συνεργατών τους, επεκτάθηκαν στη διακυβέρνηση, για το αν δηλαδή θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία και πώς, αλλά και στο περιουσιακό. Μάλιστα, στις συζητήσεις για το περιουσιακό συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς προκύπτει ένα κόστος και θα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί. Αύριο θα πρέπει να έχει επί της ουσίας κλείσει το εδαφικό με την παρουσίαση των χαρτών, βάσει των οποίων θα γίνει και πάλι συζήτηση για το περιουσιακό.

«Η διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Πρόσθεσε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα συζητηθούν «γεμάτα προκλήσεις ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων» με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ότι η Ε.Ε. θα έχει «έναν ειδικό ρόλο παρατηρητή». Νωρίτερα πάντως έγινε γνωστό ότι την Κομισιόν θα εκπροσωπήσει στη Γενεύη ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ενώ τη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα