Δικαίωση της «δημοκρατίας»: Τρέχουν (τώρα) για το μέγα θέμα των πλαστών κυκλοφοριών

Ο αγώνας της Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. για τη διαφάνεια στον χώρο του Τύπου και για να μπει επιτέλους ένα τέλος στη… φάμπρικα των κατασκευασμένων κυκλοφοριών που παραβιάζουν κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού δικαιώθηκε, καθώς η κυβέρνηση (με χαρακτηριστική καθυστέρηση πάντως) αποφάσισε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να προκηρύξει διαγωνισμό για τον εξοπλισμό και το λογισμικό των συσκευών του συστήματος (barcode), που θα αποτυπώνουν την πραγματική κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών.

Οπως είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της (στις 21 Δεκεμβρίου 2016) η Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε., εκδότρια των ημερήσιων εφημερίδων «δημοκρατία», «κυριακάτικη δημοκρατία», «Εστία», «Espressο» και της εβδομαδιαίας «Ορθόδοξης Αλήθειας», έχει διαπιστωθεί συνεχιζόμενη, εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας τόσο των ημερήσιων όσο και των εβδομαδιαίων εφημερίδων, με συνέπεια την πλήρη στρέβλωση της αγοράς.

Με δεδομένο ότι η αλλοίωση των κυκλοφοριών αποτελεί σαφή παραβίαση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού και προσβολή του εκδοτικού αντικειμένου αλλά και της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων, θα λάβει κάθε νόμιμο μέτρο προστασίας των συμφερόντων της και θα αναζητήσει κάθε ζημία ή διαφυγόν κέρδος που προκαλείται από την ανακοίνωση ψευδών στοιχείων.

Χθες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση γραμμωτού κώδικα (barcode) για την online παρακολούθηση και τον έλεγχο των κυκλοφοριών των εφημερίδων. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι να γίνει άλλο ένα βήμα διαφάνειας και, ειδικότερα, μέσα από την αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο των επίσημων στοιχείων των πωλήσεων των έντυπων ΜΜΕ να διασφαλίζεται η αντιμετώπιση σκιών φοροδιαφυγής όσο και αλλοίωσης των στοιχείων πωλήσεων. Πολύ περισσότερο όταν, βάσει των (πλαστών) στοιχείων αυτών, κατανέμεται η κρατική διαφήμιση αλλά και συνολικά η διαφημιστική δαπάνη.

Προγραμματισμός

Η σύνταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό και το λογισμικό των συσκευών του συστήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στα τελευταία στάδια και θα προχωρήσει πολύ γρήγορα, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Διευκρινίζεται ότι οι συσκευές που θα καταγράφουν τις πωλήσεις θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου, το δε κόστος τους θα το αναλάβει το Δημόσιο, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλητές (περιπτερούχοι κ.ά.) θα το προμηθευτούν δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος.

Τα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων των εντύπων (εφημερίδες, κυριακάτικες εφημερίδες και περιοδικά) θα συγκεντρώνονται κάθε μέρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και θα ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου έπεται η ρύθμιση για τις μετρήσεις ακροαματικότητας στα ραδιόφωνα και τηλεθέασης στα κανάλια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα