Τρίτο κόμμα με τον σκληρό μουσουλμάνο το ΠΑΣΟΚ!

Επιστροφές, καταστροφές! Αποχώρησε από το Ποτάμι και πήγε στη Φώφη ο Ιλχάν Αχμέτ. Ποιοι άλλοι ακούγονται. Στο… μαντρί ο Λ. Γρηγοράκος

Επιστροφές… καταστροφές στο ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά το σύμφωνο συμβίωσης της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Προτού περάσουν 24 ώρες από τη συμφωνία των δύο, την προσχώρησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗ.ΣΥ. ανακοίνωσαν δύο πρόσωπα από τον… ερειπιώνα της Κεντροαριστεράς, ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο έως χθες βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ.

Η ΔΗ.ΣΥ., με 18 πλέον βουλευτές, είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη μαζί με τη Χρυσή Αυγή αλλά, όπως πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, θα ενταχθούν και άλλοι σύντομα, οπότε θα γίνει τυπικά το τρίτο κόμμα. Πρώτο στα ονόματα των προς ένταξη βουλευτών είναι αυτό της Κατερίνας Μάρκου, ενώ «παίζουν» οι Κώστας Μπαργιώτας (πρώην Ποτάμι) και Γιώργος Καρράς (πρώην Ενωση Κεντρώων).

Στον πασοκογενή χώρο επικρατεί ευφορία, καθώς η πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένη με πρωτοκλασάτα στελέχη να «τρολάρουν» την προσπάθεια της Αννας Διαμαντοπούλου και των άλλων «ορφανών» του Κώστα Σημίτη να πορευτούν αυτόνομα. Αυτό το νόημα είχε το κάλεσμα του Χρήστου Πρωτόπαπα να επιστρέψουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Δεν έχει τύχη το εγχείρημα της Αννας» είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

Πρόσκληση στην Α. Διαμαντοπούλου, στον Γ. Φλωρίδη και τον Γ. Ραγκούση απηύθυνε και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης. Μέτρο της… ποιότητας, πάντως, όσων προσχωρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο «γυρολόγος» μουσουλμάνος βουλευτής κ. Αχμέτ, ο οποίος προσήλθε στο ραντεβού με την κυρία Γεννηματά με ένα κουτί… σουτζούκ λουκούμ.

Η διαδρομή

Ο πρώην «ποταμίσιος» ξεκίνησε τη φρενήρη διαδρομή του στον χώρο της πολιτικής το 2009 από τη Ν.Δ., από την οποία αποχώρησε για να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Αργότερα κατέβηκε με τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και κατέληξε στο Ποτάμι στις διπλές εκλογές του 2015, και από εκεί στο κόμμα της κυρίας Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου.

Αμετανόητος ο ΓΑΠ για το «λεφτά υπάρχουν»

Εφυγε ως πρόεδρος και επιστρέφει ως συνιστώσα ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως φαίνεται, στο «σύμφωνο συμβίωσης» που υπέγραψε με τη Φώφη Γεννηματά υπάρχουν όροι.
Πέραν του ότι συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως αυτόνομο ΚΙΔΗΣΟ, κάτι που θέλει να προβάλει ο πρώην πρωθυπουργός ως προϋπόθεση, του τέθηκε ο όρος να μην αμφισβητήσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να συνυπάρξει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο αυτός θα βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε την πρώτη συνέντευξή του μετά την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ και, ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι «δεν θεωρώ πως πρέπει να προσωποποιούμε τις διαφορές» και «θέλω να κοιτάξουμε μπροστά», ενώ απέδωσε στα ΜΜΕ την προσωπική αντιπαράθεση, ξεχνώντας προφανώς ότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας τον Ε. Βενιζέλο ότι τον υπονόμευσε, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου «ή εγώ ή ο Γιώργος Παπανδρέου».

Στην ερώτηση αν μπορούν να συνυπάρξουν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε «έχουμε την αυτονομία μας και ελπίζω να υπάρχουν δημιουργικές λύσεις και διαφορές». Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται (ίσως και σήμερα) η απάντηση του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Παπανδρέου επίσης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τη Φώφη Γεννηματά, γιατί «δεν θέλω το πάνω χέρι» και ότι έχει άλλα καθήκοντα, καθώς ηγείται της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Επέμεινε στο «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα δήλωσε περήφανος για τη φράση αυτήν που συνδέθηκε με την προσφυγή στα Μνημόνια, ενώ δεν ξέχασε να επιτεθεί στον Κώστα Καραμανλή.

Εξέγερση των «βενιζελικών» του Βορρά

Μια μίνι εξέγερση των πολιτικών φίλων του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι «βενιζελικοί» της πόλης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται σε διάφορες πολιτικές κινήσεις, δεν έκρυβαν τη διαφωνία τους για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού (και άσπονδου φίλου του κ. Βενιζέλου) στα πολιτικά πράγματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στο facebook του παλιού γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε για την τελευταία απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρεται ότι το κόμμα αντιμετώπισε «τη διασπαστική κίνηση του κ. Παπανδρέου, που οδήγησε την παράταξη στον πολιτικό ευτελισμό, οδήγησε την παράταξη σε αναγκαστική εσωστρέφεια». Σχετικό και εξίσου δηλητηριώδες έτερο σχόλιό του ήταν: «Τη διάσπαση και την προδοσία πολλοί αγάπησαν! Τον προδότη;»

Ο κ. Παπαστεργίου και άλλα τρία μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Δρούζιας, Χρ. Μακρίδης και Κ. Σάββας) πρότειναν τη διεξαγωγή συνεδρίου της παράταξης και έστειλαν εγγράφως στη Φώφη Γεννηματά σχετική πρόταση, προκειμένου να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αύριο Κυριακή.

Ολο αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα καταγράφεται μόνο λίγες ώρες από την πρώτη εμφάνιση της νέας πολιτικής κίνησης των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση που αύριο Κυριακή κάνει εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τους τρεις πρώην υπουργούς και τους Γιάννη Μπουτάρη, Γιάννη Μεϊμάρογλου και Δημήτρη Κατσαντώνη. Οι «βενιζελικοί» θα δώσουν το «παρών»…

Με επτά βουλευτές έμεινε ο Σταύρος

Καταρρέει το Ποτάμι. Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη φυλλορροεί, καταγράφοντας συνεχείς απώλειες.
Μετά την Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από έναν μήνα, αποχώρησε χτες και δεύτερος βουλευτής που εκλέγεται στον Βορρά, ο Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης). Ετσι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού στη βόρεια Ελλάδα (Μάρκου, Ιλχάν και Θεοδωράκης στην Α’ Θεσσαλονίκης) έγιναν ένας (και αυτός είναι ο επικεφαλής του κόμματος), και οι 11 σε όλη την Ελλάδα επτά, καθώς εκτός από τους δύο Βορειοελλαδίτες, έχουν αποχωρήσει και οι Χάρης Θεοχάρης και Ιάσων Φωτήλας.

Ετσι χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης το έριξε στη λογοτεχνία: «Ρωτούν: “Ησασταν 11, τώρα είστε εφτά, τι θα κάνεις;” Τους απαντώ με Καζαντζάκη: “Μην καταδέχεσαι να ρωτάς “Θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;” Πολέμα!» έγραψε χτες λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για την ανεξαρτητοποίηση του κ. Ιλχάν, ο οποίος λίγες ώρες μετά συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά και ανακοίνωσε την απόφασή του να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ολα αυτά, βέβαια, από έναν βουλευτή που έχει αλλάξει σε 13 χρόνια πέντε κόμματα! Ξεκίνησε από τη Ν.Δ., με την οποία εκλέχτηκε βουλευτής (2004-07), μεταγράφηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, στη συνέχεια στη ΔΗΜ.ΑΡ. και στο Ποτάμι, με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής (2015), και τώρα μεταπηδά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη!
Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα