«Ανθρακες» τελικά τα 600.000.000 €

Πολύ μικρότερα τα έσοδα από την 20ετή επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»!

Την ίδια στιγμή που οι γνωστοί κύκλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αφήνουν να διαρρεύσει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 600.000.000 ευρώ από την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκαλύπτεται ότι τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα.

Μάλιστα, το Δημόσιο ως μέτοχος του 55% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, θα κληθεί να βάλει τα περισσότερα! Για να μην επιβαρυνθεί ούτε το Δημόσιο ούτε οι Καναδοί συνεταίροι του αναμένεται να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά της ΔΑΑ, κάτι που σημαίνει ότι τα «φρέσκα ξένα κεφάλαια» που θα έρθουν στη χώρα με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου έως το 2046 ισοδυναμούν με μηδέν!

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιες «ντουντούκες» του ΤΑΙΠΕΔ που πανηγυρίζουν για τη νέα «επιτυχία» τους για να φουσκώσουν και άλλο τα δημόσια κέρδη προσθέτουν και τα μερίσματα που, ούτως ή άλλως, θα έπαιρνε το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος του αεροδρομίου, ανεξάρτητα από την επέκταση της σύμβασης! Ετσι βγάζουν έναν ωραίο, στρογγυλό λογαριασμό δήθεν εσόδων που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (!), όταν στην πραγματικότητα τα νέα κεφάλαια αθροίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία προωθείται η διαδικασία είναι το γεγονός πως ακόμα και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπογραφεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με τον καναδικό όμιλο της PSP, που ελέγχει μέσω θυγατρικών το 40% της ΔΑΑ και τη διαχείριση.

Κατά το παρελθόν η Κομισιόν είχε υποστηρίξει ότι πιθανόν να απαιτείται νέος διαγωνισμός για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026, κάτι που η ελληνική πλευρά είχε αντικρούσει από την πρώτη στιγμή, πάντως, χωρίς έως σήμερα να έχει τελειώσει η υπόθεση.
Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι το θέμα με τους δημάρχους Μεσογαίας, οι οποίοι ζητούν να λάβουν ποσοστό εσόδων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπως προέβλεπε ο νόμος για τη μεταφορά του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στα Σπάτα, καθώς και το θέμα των δημοτικών τελών.
Επιπλέον, εκκρεμεί και το ζήτημα με τον ΦΠΑ που το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως πρέπει να πληρώσει η εταιρία διαχείρισης του αεροδρομίου. Στο ΤΑΙΠΕΔ πανηγυρίζουν, πάντως, για ακόμα μία μεγάλη επιτυχία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα