Η δημοσιοποίηση έκλεισε τα στόματα των βουλευτών, που με 498 ψήφους υπέρ ενέκριναν την αποχώρηση
Από την
Κατερίνα Στυλιανέα
Η Τερέζα Μέι υπέκυψε στις πιέσεις των βουλευτών και υπέβαλε μεν στη Βουλή των Κοινοτήτων την περίφημη «Λευκή Βίβλο», που υποτίθεται ότι περιγράφει τη στρατηγική της κυβέρνησης για το Brexit, όμως ούτε οι εκπρόσωποι του λαού ούτε ο ίδιος ο βρετανικός λαός ούτε βέβαια οι αγορές βρήκαν κάτι καθησυχαστικό ή διαφωτιστικό στο κείμενο των 77 σελίδων.
Οι δε πολιτικοί αναλυτές -που δεν βρήκαν διαφορές στο κείμενο από την ομιλία Μέι της 17ης Ιανουαρίου με τα 12 σημεία της στρατηγικής του Brexit- έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται για ένα ασαφές ευχολόγιο, που περιγράφει την -εμπορική και τελωνειακή- σχέση που η Βρετανία θα διεκδικήσει να έχει με την Ε.Ε., αλλά «κρύβει», σε μία μόλις αράδα, την αναφορά στο ενδεχόμενο η Βρετανία να μην πείσει τους εταίρους να συναινέσουν στις απαιτήσεις της.
Εξουσιοδότηση
Σε κάθε περίπτωση, η «Λευκή Βίβλος» κέρδισε στη Μέι πολιτικό χρόνο, ενώ έκλεισε τα στόματα των βουλευτών, οι οποίοι, με πλειοψηφία 498 υπέρ και 114 κατά, ενέκριναν χθες τη συνέχιση -στις 6, στις 7 και τις 8 Φεβρουαρίου- της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.
Στην ψηφοφορία, πάντως, ξεχώρισαν οι 47 βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι έσπασαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, οι 10 Συντηρητικοί, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν (παρότι ένας μόνο ψήφισε κατά) και η καταψήφιση από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας αλλά και από επτά βουλευτές των Φιλελευθέρων.
Το ρήγμα στο κόμμα των Εργατικών είναι ένα από τα κατάλοιπα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα απασχολήσει τη βρετανική πολιτική σκηνή την επόμενη μέρα. Το άλλο και σοβαρότερο ίσως είναι η ρήξη των Σκοτσέζων, οι οποίοι χαρακτήρισαν την ψηφοφορία «καταστροφική ενέργεια υπονόμευσης της οικονομίας της Σκοτίας», εγείροντας ξανά θέμα δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης. Κάτι που απέκλεισε ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον.