Ηi-tech λαγωνικό αμέσου δράσεως

Ακόμη και τα έμπειρα λαγωνικά του FBI θα ζήλευαν την εξιχνίαση της κλοπής των διαμαντένιων κοσμημάτων μιας ζάπλουτης Κωνσταντινουπολίτισσας, η οποία επετεύχθη χάρη στο δαιμόνιο ταλέντο ενός πρώην πράκτορα της ΕΥΠ και του πρώτου εξειδικευμένου ελληνικού εργαστηρίου ανάλυσης και ταυτοποίησης DNΑ. Η απίστευτη ιστορία που φέρνει σήμερα στο φως η «Espresso» θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το σενάριο ενός ακόμη μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι καθώς, όπως σημειώνουν οι πρωταγωνιστές της, «πολλές φορές η ίδια η ζωή ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία».

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ και ιδιωτικό ερευνητή Νικόλαο Πελεκάση, «όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν πήγα σε ένα σπίτι στο Κολωνάκι και συνάντησα μια ωραία αριστοκράτισσα, ηλικίας 75 ετών, που ζούσε μόνη της».

Συνεχίζοντας την αφήγησή του ο κ. Πελεκάσης μας λέει ότι η αριστοκρατική κυρία του είπε: «Οι γονείς μου εμένα αλλά και του άνδρα μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη, ήρθαν εδώ, έκαναν μεγάλη περιουσία κι εγώ με τον άνδρα μου μεγαλύτερη. Ωστόσο, δεν κάναμε παιδιά. Ο άνδρας μου πέθανε και επιθυμία και των δυο μας είναι, όταν φύγουμε από τη ζωή, η τεράστια περιουσία μας να πάει στους συγγενείς μας. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, γι’ αυτό λοιπόν την Κυριακή το μεσημέρι κάλεσα τους συγγενείς του άνδρα μου και το απόγευμα τους συγγενείς τους δικούς μου. Αργά το βράδυ και αφού είχαν φύγει όλοι, είδα το συρτάρι του παλιού επίπλου λίγο ανοιχτό. Παρατήρησα ότι από μέσα έλειπαν τα κοσμήματά μου. Πώς μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω τον κλέφτη χωρίς να εκθέσω τους υπόλοιπους, διότι το ζητούμενο για μένα είναι ηθικό και όχι οικονομικό». 

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ανέλαβε την υπόθεση και όπως λέει ο ίδιος: «Της συνέστησα να μην πειράξει το συρτάρι και αμέσως ζήτησα τη βοήθεια του κ. Γιώργου Φιτσιάλου, διδάκτορα Γενετικής και γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA – DNAlogy, του πρώτου εξειδικευμένου ιδιωτικού ελληνικού, διεθνών προδιαγραφών, εργαστηρίου ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA, με τον οποίο συνεργάζομαι. Πήρα το συρτάρι μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα πανάκριβα κοσμήματα και το παρέδωσα στο εργαστήριο». 

Η λίστα υπόπτων

Στη συνέχεια ο κ. Πελεκάσης και η 75χρονη ζάπλουτη αρχόντισσα κατάρτισαν τη λίστα υπόπτων, η οποία περιλάμβανε συνολικά δέκα άτομα, τα οποία ήταν και οι κληρονόμοι της.

«Διακριτικά συνέλεξα κάποιο αντικείμενο από τον καθένα, πιθανό για προσδιορισμό DNA και όλα τα μεταφέραμε στο εργαστήριο του δόκτορα Φιτσιάλου και ο υπ’ αριθμόν 7 ύποπτος ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο δράστης» επισήμανε ο ιδιωτικός ερευνητής και συνέχισε αποκαλύπτοντας τι επακολούθησε με τον ανυπόμονο κληρονόμο.

«Tην επομένη συναντήθηκα με την κυρία και της ζήτησα να καλέσει τηλεφωνικά τον δράστη και να του ζητήσει να την επισκεφθεί. Στη συνάντηση ήμουν παρών και η κυρία του είπε: “Αυτό που πήρες μόνος σου είναι ό,τι σου ανήκει”. Ο δράστης έκανε πως δεν καταλάβαινε μέχρι που του έδειξε τα αποδεικτικά στοιχεία. 

Τεχνολογία που φέρνει αποτελέσματα

Το ιδιωτικό εργαστήριο που ίδρυσε ο πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστικών αρχών σε θέματα ταυτοποίησης βιολογικού υλικού και ανάλυσης DNA, δρ Φιτσιάλος, στην Αθήνα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στις αρχές να εξιχνιάζουν άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια πολλές εγκληματικές ενέργειες. 

Ο δρ Φιτσιάλος, αφού συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τις γαλλικές αρχές και κατάφερε να αναλύσει με επιτυχία σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση δύσκολων υποθέσεων, ήρθε στη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσει με την εμπειρία και τη γνώση του και τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε υποθέσεις που έχουν απασχολήσει ή πρόκειται να απασχολήσουν στο μέλλον την ελληνική κοινωνία, όπως δολοφονίες, βιασμοί, τρομοκρατία, απαγωγές.

Τα υπερσύγχρονα εργαστήρια DNA μπορούν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πολλών εγκληματικών ενεργειών με την εξέταση του βιολογικού υλικού που μπορεί να εντοπισθεί στον τόπο τέλεσης μιας εγκληματικής ενέργειας. Εκμεταλλεύσιμα στοιχεία μπορεί να αποτελέσουν κηλίδες αίματος ή ακόμη και φαγητό που μπορεί να έχει δοκιμάσει ο δράστης και να έχει αφήσει δείγματα σιέλου.

Η διαδικασία ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA ξεκινάει από τη στιγμή που ο δρ Φιτσιάλος πάρει στα χέρια του γενετικό υλικό, που μπορεί να είναι σάλιο, ιδρώτας, αίμα ή και μια τρίχα. Ακόμη και τα πιο ευπαθή γενετικά υλικά (όπως ο ιδρώτας και το σάλιο), αν δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο ή την υγρασία, είναι δυνατό να κρατήσουν το γενετικό υλικό ανέπαφο μέχρι και δύο χρόνια. Εν συνεχεία, στο υπερσύγχρονο εργαστήριο της Γλυφάδας διαπιστώνεται αν το DNA είναι αξιοποιήσιμο και η ποσότητά του επαρκής. Ακολουθεί η ανάλυσή του σε τρία στάδια από τα μηχανήματα ακριβείας, στα οποία γίνεται έλεγχος, σύγκριση και πιθανή εξακρίβωση ομοιότητας των δειγμάτων DNA στο βαθμό που θα αποκλείεται πρακτικά η πιθανότητα λάθους. 

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ – ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ
Φωτ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ
Πηγή: Espresso
ντετέκτιβ αθήνα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα