Και «όνειρα» για 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Τον υπερφιλόδοξο στόχο να μειωθεί η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2021 θέτει το σχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, προβλέποντας ένα πρόγραμμα «γέφυρα» που θα δημιουργήσει περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 3-4 χρόνια. Βεβαίως, κομβική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος είναι να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φορείς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Βασικό «όχημα» για να τονωθεί η απασχόληση είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, η ενεργοποίηση προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης για ανέργους, με στόχο την παράγωγη δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Το κράτος θα λειτουργεί ως «εργοδότης έσχατης καταφυγής», δηλαδή θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή αμειβόμενων θέσεων εργασίας προβλέψιμης διάρκειας και ενός προκαθορισμένου κατώτατου μισθού σε έργα που έχουν επιλεγεί με σκοπό να αποφέρουν δημόσιο όφελος. Αυτές οι θέσεις απασχόλησης δεν θα είναι μόνιμες δημόσιες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας (2,7 δισ. ευρώ).

Η ιδέα ανήκει στον μελετητή του Levy Institute (στο οποίο πρόεδρος είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου) Χάιμαν Μίνσκ και υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, μικρή αλλά όχι ασήμαντη μείωση του χρέους, καθώς και τόνωση της οικονομικής ζωής και του ΑΕΠ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, σε μέλη νοικοκυριών που όλοι είναι άνεργοι, σε ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κ.λπ. Οι μισθοί αναμένεται να κινηθούν στην κατώτερη νόμιμη κλίμακα.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει να «τρέξουν» τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία απευθύνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις) και έχουν επανασχεδιαστεί με βάση νέες αρχές. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του μητρώου των ανέργων, τα εν λόγω προγράμματα στοχεύουν σε ομάδες προτεραιότητας, προκειμένου να αντιστοιχίσουν τα επαγγελματικά προσόντα και τους στόχους των ανέργων με τις απαιτήσεις των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα