Παραμένει το αδιέξοδο για τη διαπραγμάτευση

Ζητείται σύγκλιση πριν από το Eurogroup, καθώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμφωνία πριν από τον Μάιο

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Aνεβάζουν ταχύτητα από σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 20 Μαρτίου. Ωστόσο, η επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως τότε θεωρείται από όλες τις πλευρές αδύνατη και παραπέμπεται πιθανότατα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ σήμερα πιθανώς να καθοριστεί από τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών το τελικό ύψος του πακέτου μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.

Σημείο εκκίνησης αποτελούν τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), που θα προέλθουν κατά το ήμισυ από τη δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου και κατά τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο ύψος του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2019 αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κάθε νοικοκυριού. Οσον αφορά τις συντάξεις, ο χρόνος κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και η εφάπαξ ή σταδιακή επιβολή του μέτρου παραμένουν υπό συζήτηση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις νέες μεγάλες υποχωρήσεις της, προβάλλοντας τη λήψη «αντίμετρων» ως αντιστάθμισμα για το καινούργιο σκληρό πακέτο μέτρων. Ωστόσο, πηγές των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι τα «αντίμετρα» δεν θα εφαρμοστούν παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, το κυβερνητικό αφήγημα για «ένα ευρώ αντίμετρα για κάθε ένα ευρώ μέτρων» δεν ευσταθεί.

Δεν δημοσιοποιεί το σχέδιο για το Grexit o Μοσκοβισί!

Στην παραδοχή ότι το καλοκαίρι του 2015 η Κομισιόν είχε καταρτίσει σχέδιο για τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη προχώρησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει, επικαλούμενος λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Οπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του κ. Μοσκοβισί στην πρώην επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να παραμείνει το επίμαχο κείμενο απόρρητο, θεωρώντας ότι η δημοσιοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Η απάντηση του Γάλλου επιτρόπου στην κυρία Διαμαντοπούλου απεστάλη στην πρώην επίτροπο πριν από λίγες ημέρες και αποκαλύφθηκε χθες από κυριακάτικη εφημερίδα.
«Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριών που ζητάτε» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί και προσθέτει ότι το εν λόγω έγγραφο άπτεται «ιδιαίτερα ευαίσθητων ζητημάτων», ενώ η αποκάλυψή του «θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, πρόκειται άλλωστε για έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματικό σενάριο πολιτικής».

Σόιμπλε: Πιέζω γιατί δεν είμαι η Μητέρα Τερέζα!

Ολοένα και πιο «άγριες», εμπαθείς και ακραίες γίνονται οι τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, με πιο πρόσφατη τη δήλωσή του πως δεν… αντιπαθεί τους Ελληνες, υποστηρίζοντας ότι «θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας για να τους ασκώ ηπιότερες πιέσεις»! Ο Σόιμπλε, που τον Φεβρουάριο του 2016 σε ομιλία του στο Αμβούργο είχε δηλώσει πως, σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να βγει κάποια μέρα από την κρίση, οι Ελληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα, προσδοκώντας προφανώς την αναγνώριση των προσπαθειών του, ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά υπονοώντας πως είναι ελαφρώς… σκληρότερος από τη Μητέρα Τερέζα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε εκδήλωση της Delloite στο Βερολίνο για την αδήριτη ανάγκη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, είπε: «Δεν είναι ότι δεν συμπαθώ τους Ελληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της… Μητέρας Τερέζας για να ασκώ ηπιότερες πιέσεις». Πρόσθεσε δε πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι «οικονομικά απαραίτητη», άποψη που δεν ενστερνίζεται το ΔΝΤ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα