Νέο σενάριο για οικουμενική με τον Αβραμόπουλο

Τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ποια είναι η θέση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Το σενάριο της «οικουμενικής» κυβέρνησης έχει επανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στο παρασκήνιο, εν όψει ενός πιθανού αδιεξόδου στις συζητήσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με τις διεργασίες αυτές, μάλιστα, συνδέονται ευθέως οι δηλώσεις και οι πιέσεις των τελευταίων ημερών, είτε για ψήφιση των νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή είτε για συναίνεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η είσοδος στη διακεκαυμένη ζώνη τοποθετείται στις 22 Μαΐου. Η προθεσμία αυτή θεωρείται η απώτατη για την επίτευξη συμφωνίας προτού η χώρα βρεθεί πάλι (όπως το καλοκαίρι του 2015) στο χείλος του γκρεμού, καθώς θα πρέπει να ετοιμάζεται για την αποπληρωμή των ομολόγων αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ. Ηδη η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιβαρύνεται καθημερινά, αλλά, εάν η εκκρεμότητα δεν έχει λήξει οριστικά έως εκείνη τη συνεδρίαση του Eurogroup, τότε θα σημάνει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Αθόρυβα

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, παίζοντας ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, που εκτιμά ότι θα τη βοηθήσει έως ότου αποτυπωθεί ο νέος ευρωπαϊκός χάρτης με την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων, ει δυνατόν και στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οπως έχει αποκαλύψει πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο πλαίσιο αυτό προχωράει αθόρυβα και στη συγκέντρωση αποθεματικών για να μπορέσουν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου, στην περίπτωση που το σχοινί με τους δανειστές τεντωθεί πάρα πολύ…

Ωστόσο, το παιχνίδι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο υψηλού ρίσκου. Εχει ενεργοποιήσει ταυτόχρονα και όλες εκείνες τις δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που πιέζουν για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Τα σχετικά μηνύματα διαβιβάζονται, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, με κάθε ευκαιρία στις επαφές που έχουν εδώ και μερικές εβδομάδες στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης με τους δανειστές. Τα μηνύματα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν και τη μορφή πιέσεων, οι οποίες φαίνεται ότι, όσο κυλούν οι ημέρες, κλιμακώνονται.

Το έδαφος για την άσκηση των πιέσεων γίνεται πιο ευεπίφορο λόγω της διστακτικότητας ή και της άρνησης της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει, υπό τον φόβο του τεράστιου κοινωνικού και πολιτικού κόστους, στην αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών. Αυτή η καθυστέρηση, πάντως, τροφοδοτεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής έναν φαύλο κύκλο, καθώς κάθε ημέρα που περνάει ο λογαριασμός, τον οποίο θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν οι Ελληνες, ανεβαίνει. Ηδη τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ύστερα και από την ανώμαλη προσγείωση για το 2016 και την επιστροφή στην υφεσιακή πορεία, είναι απογοητευτικά και ψαλιδίζουν σε σημαντικό βαθμό, από τώρα, τον επίσημο στόχο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Εκφράζονται επιπλέον φόβοι ότι, αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον ρυθμό, τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που συζητούνται μπορεί να εκτιναχθούν και στα 7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες στέλνουν SOS ότι δεν θα αντέξουν πέραν ενός ακόμη τριμήνου.

Αν κυλήσουν άκαρπες και οι επόμενες εβδομάδες, η διέξοδος της οικουμενικής αναμένεται να τεθεί ακόμη πιο εμφατικά. Μάλιστα, στο τραπέζι έχουν πέσει και συγκεκριμένες επιλογές για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ οι πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Τσίπρα διατεθειμένο να συζητήσει σε μια τέτοια -ακραία για τα δεδομένα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του- περίπτωση μόνο ένα όνομα, του νυν επιτρόπου της χώρας μας στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου. Εκτός από τα άλλα πολιτικά γνωρίσματα, θεωρείται ότι η λύση του κ. Αβραμόπουλου θα μπορούσε να κάμψει ευκολότερα -τουλάχιστον συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο- τις αντιστάσεις από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρνητικός

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει, από τη δική του πλευρά, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, κατηγορηματικά αρνητικός σε κάθε σενάριο πολιτικής λύσης από την παρούσα Βουλή, επιμένοντας στη γραμμή για προσφυγή σε κάλπες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, φέρεται ότι διαβεβαιώνει συνομιλητές του -όταν η συζήτηση έρχεται στα εναλλακτικά σενάρια απεμπλοκής από την κρίση- ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στον σχηματισμό «οικουμενικής» κυβέρνησης και ότι θα παραμείνει σταθερός μέχρι τέλους στο αίτημα των εκλογών, ώστε, όπως τονίζει, να δώσει τη λύση η νέα Βουλή με τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Προς τούτο, άλλωστε, φαίνεται ότι επιδιώκει να κλείσει διάφορα εσωκομματικά μέτωπα προκειμένου να μην εκδηλώνονται παραφωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον προηγούμενο αρχηγό του κόμματος Β. Μεϊμαράκη.

Η μέχρι στιγμής άρνηση του κ. Μητσοτάκη να δεχτεί οποιασδήποτε μορφής διάδοχη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή συνιστά, όπως φαίνεται, απάντηση και στο ερώτημα εάν τελούσε εν γνώσει του η μυστική συνάντηση που -όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία»- είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει των σεναρίων για οικουμενική, με τον ίδιο επικεφαλής, μέχρι τον Ιούνιο…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα