Τσίπρας: Μπαίνουμε πάλι στο παιχνίδι

Τι είπε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Πεκίνο με τη συμμετοχή ξένων ηγετών από 28 χώρες

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην επιτυχή έκβαση των κολοσσιαίων κινεζικών επενδυτικών σχεδίων υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 28 χωρών, που παίρνουν μέρος στην εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ενας δρόμος» στο Πεκίνο.

«Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, η Ελλάδα ξαναμπαίνει γερά στο παιχνίδι και δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις άμεσα, ενώ αναβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter και σε γενικές γραμμές αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασής του προς τους ξένες ηγέτες.

Στο περιθώριο της χθεσινής, τελευταίας ημέρας παραμονής του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς σε ένα «ραντεβού» με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς εκτός της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι συζητήθηκαν η ανησυχητική έξαρση του αλβανικού εθνικισμού στα δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη να παραμείνει σταθερή η ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη στρογγυλή τράπεζα προσπάθησε να τονίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τονίζοντας καταρχάς τη γεωστρατηγική θέση της και στη συνέχεια τις δυνατότητές της, καθώς, όπως είπε, αποτελεί «παγκόσμιο ηγέτη» στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, και «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται ήδη σε καθοριστικής σημασίας κόμβο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού και του τουρισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα