Εξι ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις!

Οι τράπεζες ετοιμάζουν «παράλληλο εξωδικαστικό» για διακανονισμό των χρεών μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ

Εξι πακέτα ρυθμίσεων για μικρές επιχειρήσεις με χρέη μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες. Οι ρυθμίσεις θα προτείνονται στη βάση ύψους οφειλής, δόσεων και εκπτώσεων, τα οποία θα διαφοροποιούν τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή της οφειλής βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ετσι, δεν θα προβλέπεται οριζόντια εφαρμογή των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών, αλλά θα συνεκτιμώνται η οικονομική και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Κάποιος δηλαδή που μπορεί να πληρώσει τα χρέη του σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λαμβάνει πρόταση για ρύθμιση σε λιγότερες δόσεις, ενώ σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα θα παρέχεται το περιθώριο να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου, με όριο τα 10 χρόνια (120 δόσεις).

Στόχος είναι να μη γίνεται κατάχρηση του χρονικού περιθωρίου των 120 δόσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έμμεσο δανεισμό οφειλετών που μπορούν να αποπληρώσουν νωρίτερα τις οφειλές τους.
Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου αυτές οι υποθέσεις να προχωρήσουν μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Βέβαια, η εν λόγω αυτοματοποιημένη διαδικασία κρύβει και κινδύνους, καθώς η ομαδοποίηση των επιχειρήσεων και τα ενιαία κριτήρια που θα θέτει για να προχωρήσει η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών με τις τράπεζες ενδέχεται να αποκλείσουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα καταφέρουν να κριθούν βιώσιμες.

Η πλατφόρμα που ετοιμάζουν οι τράπεζες θα λειτουργεί ουσιαστικά παράλληλα με εκείνη που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι τράπεζες θα επιδιώκουν ρύθμιση για μικρές επιχειρήσεις με χρέη μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, καθώς αυτές οι υποθέσεις αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι των εξωδικαστικών ρυθμίσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα